Șase ani fără Arhiepiscopul Justinian Chira: „Voi sta la poarta Raiului și voi aștepta să sosiți cu toții acolo!”

Duminică se împlinesc șase ani de la plecarea la Domnul a Arhiepiscopul Justinian Chira, care a devenit monah la 21 de ani și stareț la 23 de ani, într-o perioadă în care regimul comunist închidea mănăstiri și alunga monahii. Ierarhul care a rectitorit eparhia Maramureșului după căderea comunismului a spus cândva: „Voi sta la poarta Raiului și voi aștepta să sosiți cu toții acolo!”

S-a născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, în data de 28 mai 1921, la Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș, primind numele de botez Ioan.

S-a închinoviat în 12 martie 1941 la Mănăstirea „Sf. Ana” de la Rohia și a fost tuns în monahism, primind numele de Justinian, în 2 martie 1942.

A fost hirotonit ierodiacon în 15 august 1942, dar, în perioada ocupației horthiste din Transilvania a fost recrutat în armata maghiară, deși monahii nu au obligații militare.

După lăsarea la vatră, în 17 aprilie 1943, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sf. Ana” și a devenit stareț în 25 iunie 1944, când avea doar 23 de ani, iar mănăstirile treceau printr-o perioadă foarte grea. În 1948 a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 1967 la rangul de arhimandrit.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la treapta de arhiereu în 9 iunie 1973, fiind hirotonit în 9 septembrie ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu supranumele de Maramureșeanul.

După reînființarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în 22 septembrie 1990, Adunarea Națională Bisericească l-a ales episcop al acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 a fost întronizat la vechea Catedrală din Baia Mare.

Realizări:

  • Înființarea secției de Teologie Ortodoxă în cadrul Facultății de Litere din Baia Mare;
  • Înființarea Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare;
  • Publicarea revistei eparhiale „Graiul Bisericii Noastre”;
  • A ctitorit zeci de biserici și 37 de mănăstiri (inițial, în eparhie erau doar trei mănăstiri).

În 13 decembrie 2009, activitatea de 37 de ani de slujire i-a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu titlul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

A trecut la Domnul în ziua de 30 octombrie 2016 și odihnește la Mănăstirea Rohia.

în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a instituit trei distincții: „Ordinul Crucea Justinian Arhiepiscopul pentru clerici”, „Ordinul Crucea Justinian Arhiepiscopul pentru laici” și „Medalia Justinian Arhiepiscopul”.

De asemenea, Fundația eparhială „Arhiepiscopul Justinian” a răscumpărat casa natală a arhiereului și a adus-o lângă noua biserică din Plopiș, amenajând în ea Casa memorială „Justinian Chira”.

Citate celebre

„Aceasta a fost întotdeauna bucuria mea: să stau de vorbă cu Dumnezeu despre voi și să stau de vorbă cu voi despre Dumnezeu.” »

„Voi sta la poarta Raiului și voi aștepta să sosiți cu toții acolo!” »

Vezi și:

Sursa foto:  Kanal D

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente