Un bust al domnitorului Vlad Țepeș a fost inaugurat la Mănăstirea Turnu

Un bust al domnitorului Vlad Țepeș a fost binecuvântat duminică de Starețul Mănăstirii Turnu, Ieromonahul Valentin Mâțu. Cu ocazia inaugurării bustului, a fost organizat un simpozion științific.

Bustul din bronz a fost executat de sculptorul George Dumitru și face parte dintr-un proiect inițiat, anul trecut, dedicat lui Vlad Țepeș, cu ocazia împlinirii a 590 de ani de la nașterea domnitorului.

Monumentul a fost amplasat în curtea Mănăstirii Turnu pentru că aceasta reprezintă locul celei de-a doua urcări pe tron al domnitorului Ţării Româneşti.

De asemenea, acolo se află singura pisanie originală prin care Vlad Țepeș însuși atestă că a construit biserica așezământului monahal.

La eveniment au participat academicieni, profesori universitari, oameni de cultură din țară și străinătate și reprezentați ai instituțiilor publice din judeţul Prahova.

După inaugurarea statuii a avut loc Simpozionul științific „Vlad Țepeș, personalitate medievală europeană”.

„Au fost evocate aspecte mai puțin menționate despre evlavia și lucrarea ctitoricească a domnitorului cunoscut publicului larg mai degrabă prin presupusa lui cruzime, decât prin trăsăturile amintite în cadrul acestui eveniment cultural”, a declarat Ieromonahul Valentin Mâțu, Starețul Mănăstirii Turnu.

Foto credit: Pr. Cornel Enache / Radio Trinitas

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…