Misiunea Diaconia, partener într-un proiect UE de 1,3 milioane euro: Va hrăni 5.300 de persoane timp de trei ani

Cinci servicii de cantină socială din Republica Moldova vor fi asigurate timp de aproape trei ani cu 1,3 milioane de euro din fondurile Uniunii Europene. 5.300 de persoane vulnerabile social vor primi ajutor alimentar prin intermediul Băncii de Alimente a Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. Proiectul a fost lansat marți.

Uniunea Europeană va facilita astfel îmbunătățirea și extinderea serviciilor de cantină socială.

Keystone Moldova și Asociația „Concordia. Proiecte Sociale” sunt partenerii Misiunii Diaconia în acest proiect finanțat din fonduri UE și intitulat „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”.

Proiectul își propune ca prin promovarea inovației sociale să contribuie la ajustarea cadrului legal pentru serviciile de cantină socială în vederea eficientizării lor. Va fi sprijinită și dezvoltarea Băncii de Alimente ca mecanism de colectare și distribuire a surplusului alimentar, pentru a fi redirecționat către serviciile sociale.

Atingerea obiectivelor proiectului presupune o colaborare multisectorială, în acest sens urmând a fi dezvoltate parteneriate cu ministerele de resort: Ministerul Economiei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„În această perioadă de criză marcată de pandemia COVID-19 și de valurile de refugiați în urma războiului din Ucraina adăpostiți în Moldova, serviciile de cantină socială îmbunătățite vor avea un impact imediat asupra calității vieții copiilor din familii vulnerabile, a bătrânilor singuratici, a persoanelor cu dizabilități, demonstrând totodată modele sustenabile de servicii dezvoltate în parteneriat cu autoritățile publice locale și centrale”, a declarat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.

Proiectul se înscrie într-un pachet mai larg de intervenții de sprijin oferit de UE grupurilor vulnerabile din Republica Moldova în scopul reducerii nesiguranței alimentare.

Anul acesta, prin programul „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, UE va acorda suport financiar pentru desfășurarea campaniei „Masa Bucuriei”, cel mai mare proiect național de solidaritate socială, realizat în parteneriat cu Banca de Alimente.

De asemenea, va fi cofinanțată activitatea cantinei sociale mobile „Aproape de Aproapele” din Chișinău și a altui serviciu de cantină socială, din zona rurală, ambele gestionate de Misiunea Diaconia.

Misiunea Socială „Diaconia” este structură a Mitropoliei Basarabiei şi membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române. Este unul dintre cei mai mari prestatori de servicii sociale din Republica Moldova.

Foto credit: Misiunea Diaconia

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente