Republica Moldova | Patru tone de alimente au fost colectate în Săptămâna de prevenire a risipei alimentare

La finele lunii trecute, în Republica Moldova s-a desfășurat prima campanie de prevenire a risipei alimentare. Aceasta a culminat cu o colectă de alimente organizată în două rețele de supermarketuri. S-au strâns patru tone de alimente, care vor fi distribuite persoanelor vulnerabile.

Campania a fost desfășurată de Banca de Alimente, prima instituţie de acest gen din Republica Moldova, care a fost inițiată de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.

În colecta din Săptămâna națională de prevenire a risipei de alimente au fost implicați zeci de voluntari. Aceștia au oferit informații despre risipa alimentară unui număr de 9.000 de cumpărători. Dintre cei din urmă, câteva sute au donat patru tone de alimente pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și mame singure.

„În această săptămână, pentru prima dată s-a discutat atât de mult despre problema risipei de alimente. Ne bucurăm că acest subiect a fost în agenda zilei a presei, agenților economici, persoanelor publice, tinerilor, părinților și a copiilor, pentru că este o problemă ce ne privește pe fiecare”, a declarat Oleg Paraschiv, coordonator de proiect.

„A fost un pas important spre conștientizarea problemei, iar implicarea atât în magazine, cât și a agenților economici ne inspiră. Mulțumim tuturor pentru contribuție și pentru distribuirea mesajului nostru”, a adăugat el.

În prima ediție a Săptămânii naționale de prevenire a risipei de alimente s-au implicat și companii și asociații de business.

Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, a declarat că proiectul, care a implicat și o inițiativă legislativă, are beneficii atât în plan social, cât și din punct de vedere al protecției mediului.

Producătorii și distribuitorii care au stocuri de produse cu ambalaje deteriorate sau la limita scadenței sunt invitați să contacteze Banca de Alimente.

„Nu există producere fără «pierderi», noi am decis să transformăm acest termen în avantajul oamenilor care au nevoie de un sprijin și de o masă caldă. Considerăm că e corect să donăm produsele noastre pentru a evita riscul ca ele să ajungă la gunoi”, a declarat Natalia Mușat de la producătorul de paste Cuca.

„Indiferent de aspectul exterior al ambalajului, importantă este calitatea produsului propriu-zis. Am acceptat să fim partenerii acestui proiect și încurajăm și alți agenți economici să doneze, astfel vom reuși să facem cât mai mulți oameni fericiți, să evităm consumul excesiv și risipa”, a adăugat ea.

Pentru donații

Persoană de contact: Cornelia Melnic – Responsabil de relații cu donatorii
Email: [email protected]
Telefon: +373(0)607 33 300
Site web: Bancadealimente.md

Foto credit: Banca de Alimente

Comentarii Facebook


Știri recente