Mitropolitul Ioan, la aniversarea Episcopiei Covasnei: Fără cultură românească acest spaţiu va fi şters de pe harta României

La aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, fostul conducător al Eparhiei, Mitropolitul Ioan al Banatului a semnalat pericolul care ameninţă acea zonă a României.

„Fără cultură românească acest spaţiu va fi şters de pe harta României. De aceea vă îndemn – şi îl rog pe Dumnezeu să vă ajute – să ţineţi harta României întreagă, aşa cum am primit-o de la înaintaşi”, a spus mitropolitul în cadrul simpozionului desfăşurat miercuri, 2 octombrie, la Mănăstirea Izvorul Mureşului.

Ierarhul care a condus Eparhia Covasnei timp de 20 de ani a evidenţiat că generaţia care a pus bazele înfiinţării episcopiei trebuie să predea ştafeta generaţiei tinere.

„Vă îndemn pe toţi să ieşiţi în uliţe. Ieşiţi în uliţe şi trâmbiţaţi să vină tânăra generaţie, să se poată preda drapelul tricolor românesc (…) Insuflaţi duhul acesta românesc al păcii şi al iubirii şi al concilierii, dar vă rog, vă rog, aceşti oameni ştiu multe şi nu îi lăsaţi să plece cu tainele acestui neam din lumea aceasta”, a spus mitropolitul Ioan Selejan conform Agerpres.


Mesajul Patriarhului Daniel la aniversarea unui sfert de veac de la inaugurarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei


La eveniment au fost prezenţi episcopii Nicodim al Severinului, Andrei al Covasnei şi Siluan al Ungariei.

În cadrul sesiunii de comunicări au susţinut referate cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști etc.

Manifestările aniversare au cuprins vernisajul expoziţiei Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei  25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei și filmul documentar File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat cu sprijinul arhivei Televiziunii Române.

În final, va avea loc lansarea volumului Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita.

Episcopia Covasnei a fost fondată prin decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Române întrunit în luna martie a anului 1994.

Primul ierarh al eparhiei a fost Episcopul Ioan Sălăjean, actualul Mitropolit al Banatului. Înaltpreasfinţia Sa a fost hirotonit episcop în 25 septembrie 1994 la Miercurea Ciuc.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente