Arhiepiscopul Ciprian: scopul vieții unui creștin este împărtășirea de slava dumnezeiască

În omilia din 6 august, de la mănăstirea Sihastru, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a atras atenția credincioșilor că „scopul vieții unui creștin este sfințenia, adică împărtășirea de slava dumnezeiască, iar slava dumnezeiască înseamnă lumină”

Ierarhul a subliniat că „am fi foarte nefericiți să trăim în întuneric, înțeles ca lipsă a luminii”.

Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian de praznicul Schimbării la Față a Domnului la Mănăstirea Sihastru din județul Vrancea a fost prilejuită de oficierea Sfintei Liturghii în lăcașul de cult al așezământului monahal.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în predică faptul că „întunericul necunoștinței de Dumnezeu înseamnă a trăi fără credință și iubire, cu nepăsare, indolență, nesimțire duhovnicească, în egoism, complăcându-ne în tot felul de păcate care ne întunecă viața”.

„Lumina pe care au văzut-o Apostolii Petru, Iacob și Ioan pe Muntele Taborului este slava lui Dumnezeu și spre această lumină trebuie să tindem cu toții” a îndemnat Arhiepiscopul Ciprian.

Ierarhul a subliniat că însuși troparul praznicului se încheie astfel: pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ție.

După Sfânta Liturghie Arhiepiscopul Ciprian a binecuvântat așezămîntul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și obștea de maici, condusă de stavrofora Teoctista Dănilă.

Mănăstirea Sihastru se află pe teritoriul comunei vrâncene Homocea, în apropierea confluenței râurilor Siret și Trotuș, la numai 2 km de granița cu județul Galați.

A fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Șendrea și călugărul sihastru Sebastian, de unde provine numele mănăstirii

A fost mănăstire de călugări de la întemeiere și până în 1955, când a devenit mănăstire de maici, așa cum este și astăzi. Actuala biserică, având hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, datează din anii 1882-1891, fiind zidită pe locul celei vechi, din lemn, de la 1748.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente