Sfântul Ierarh Nifon sărbătorit de craioveni

În perioada 10-11 august 2016, sute de credincioşi craioveni au participat la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Vecernia din ajun şi Sfânta Liturghie din ziua praznicului au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde sunt adăpostite o parte din moaştele sfântului, notează site-ul oficial al Mitropolia Olteniei.

Programul dedicat sărbătorii Sfântului Ierah Nifon a început miercuri, 10 august 2016 cu slujba Vecerniei şi a Litiei. După oficierea slujbei a urmat o procesiune cu racla în care se află moaştele sfinţilor Nifon, Serghie, Vah şi Tatiana. Soborul a fost condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu. În data de 11 august 2016, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Olteniei.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat viaţa şi faptele Sfântul Nifon.

Sfântul Nifon atrage prin puterea sa cea plină de har dumnezeiesc pe toţi cei care îl iubesc şi îl cinstesc cu dragoste. El şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu de când era copil, şi cum pomii cei buni întotdeauna aduc roade bune, şi Sfântul Nifon s-a sârguit să dobândească darul rugăciunii. Postea, se ruga şi atât de mult a fost marcat de această dragoste binecuvântată, că deîndată ce a ajuns la adolescenţă, a ales să intre şi să vieţuiască în mănăstire. Pentru evlavia sa, Dumnezeu a rânduit ca el să ajungă preot, apoi episcop, ridicându-l până la cea mai înaltă treaptă de slujire, aceea de Patriarh al Constantinopolului. Sfântul însă nu a fost cuprins de ameţeala lumii acesteia şi nici nu a căzut pradă amăgirilor deşarte, ci a socotit că, cu cât este ridicat mai sus pe scara ierarhică a Bisericii, cu atât trebuie să se nevoiască mai mult, ca să păstreze comoara cea de mare preţ, ce i-a fost încredinţată prin Taina Sfintei Hirotonii, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 

Creştinii ortodocşi cinstesc astăzi pe Sfântul Ier. Nifon, Mitropolitul Ţării Româneşti – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

 

Comentarii Facebook


Știri recente