Concursul „Toaca – o chemare la rugăciune”  în localitatea Moţiori‚ Arad

 

În Marțea Mare în Parohia Ortodoxă Moţiori, Protopopiatul Ineu, Arhiepiscopia Aradului, a avut loc concursul „Toaca – o chemare la rugăciune”, ediţia a VI-a.  Concursul s-a desfăşurat marți, 26 aprilie 2016, pe cinci categorii de vârstă: copii de grădiniţă, elevi din clasele I-IV, din clasele V-VIII, din clasele IX-XII şi adulţii.

Părintele Ciprian Petru Sălăvăstru de la Parohia Moțiori a subliniat că toaca îşi are originile încă din timpurile primare.

„Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Creştinii cunosc sunetul bătutului în toacă, ce îi cheamă zilnic la rugăciune în Biserică. Ea îşi are originile încă din timpurile primare, după ce persecuţiile s-au încheiat, din mila lui Dumnezeu, chemarea la sfintele slujbe a început să se facă prin folosirea anumitor mijloace specifice acestora. Cu ciocănele de lemn se lovea în uşile creştinilor, într-un ritm odihnitor, la orele sfintelor slujbe. De la bătaia în uşa fiecăruia s-a ajuns, în chip firesc, la bătaia într-un lemn special lucrat, printre casele creştinilor, sau din turla bisericii. Aceasta avea să fie numită toaca”, afirmă părintele.

La sfârşitul concursului participanţii au fost premiaţi cu diplome, precum şi cu diverse cărţi, reviste şi iconiţe.

 

Comentarii Facebook


Știri recente