12 mame creștine au primit miercuri, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Diploma „Olimpiada Diaconița”, în semn de apreciere „pentru strădaniile depuse în slujba semenilor.
Distincția a fost acordată de Părintele Constantin-Ciprian Blaga, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la finalul Forumului „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate! Vocație și misiune pentru mama creștină”, organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down (21 Martie) și al Zilei Mamei Creștine (25 Martie).
Forumul a fost deschis cu o rugăciune și cuvântul de bun venit al prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, inițiatoarea și moderatoarea evenimentului.
După recitalul octetului Crescendo al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijat de prof. Iulia Buraciuc, mărturisirile invitatelor au subliniat puterea transfiguratoare a jertfei de sine, care depășește orice obstacole sau limitări.
Mărturiile invitatelor
Doamna preoteasă Oana Blaga, absolventă a secției de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a împărtășit file din viața proprie, presărate cu încercări, dar și cu foarte multe daruri trimise de Dumnezeu.
Despre rolul în comunitate al soției unui preot a relatat doamna preoteasă Oana-Carmen Budeanu, autoarea volumului de versuri și meditații „Pe prispa gândului, agent șef de poliție și psiholog”.
Conf. univ. dr. Otilia Clipa, prodecan pentru activitatea didactică, asigurarea calității, promovarea imaginii și relații internaționale a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, membră a Asociației Psihologilor Români și membră de onoare a Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, a explicat cum se pot împleti armonios rolurile de profesor universitar, preoteasă, soție, mamă și scriitoare.
Gabriela Cobiliță, profesoară de limba și literatura română și coordonatoarea Școlii Gimnaziale din Brodina de Sus, a povestit despre activitatea educațională în comunitățile îndepărtate ale ucrainenilor din România.
Doamna preoteasă Elena Coca a vorbit despre felul în care a prefăcut suferința în artă și rugăciune, despre puterea vindecătoare a prietenilor și a artei.
Cătălina Gheorghian, autoare de cărți pentru copii, a subliniat darurile de la Dumnezeu sub forma celor patru copii ai familiei.
Prof. Gabriela Hisem, inspector școlar pentru limbi moderne, limba engleză și limba germană și coordonatoarea Campanei eparhiale „Cărți pentru copiii din învățământul simultan și din satele îndepărtate”, a vorbit despre găsirea vocației în plan personal și profesional, prin binecuvântarea maternității.
Prof. Mirela Iliuță, membră a Asociației „Down Activ Moldova”, a vorbit despre provocările, dar și binecuvântările vieții cu un copil care are Sindrom Down.
Prof. Oana-Diana Onesim, metodist la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, inițiatoarea și organizatoarea Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, a evocat puterea transformativă a întâlnirii pe care a avut-o cu înaltul ierarh, supranumit Leul Ardealului.
Daruri și inspirație
Au mai vorbit doamna preoteasă Ionela Isopescu, mamă, antreprenor și manager Isopia Art, prof. Lăcrimioara-Măriuca Parasca, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 3 Vicovu de Sus, care a explicat misiunea programelor de educație incluzivă și de reducere a abandonului școlar, și psihologul Crina-Modesta Popescu, șefa Centrului de servicii de protecție pentru copilul aflat în dificultate Rădăuți – Solca.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment muzical prezentat de artiștii Cvartetului Royal. Invitatele au primit acces gratuit la spectacolele Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, cărți semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și daruri oferite de Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.
Evenimentul, inspirat din Decalogul mamei creștine al Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, a fost organizat de Arhiepiscopie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și cu Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” și s-a desfășurat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților