Timişoara | Simpozion Național dedicat mărturisitorilor din timpul regimului comunist şi împlinirii a 7 decenii de la reînfiinţarea Mitropoliei Banatului

Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest, organizează zilele acestea, la Centrul eparhial din Timişoara, Simpozionul Național cu tema Martiri și mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist. 70 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului. Evenimentul a început sâmbătă şi a reunit ierarhi, preoţi, academicieni şi alţi conferenţiari.

Lucrările din 21 octombrie 2017 au debutat cu o rugăciune, după care PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a dat citire mesajului Părintelui Patriarh Daniel, intitulat O făclie de Înviere în Ortodoxia bănățeană.

În continuare, au fost rostite mai multe alocuțiuni despre momentul de început al Mitropoliei Banatului, înființată în anul 1947, ce au avut menirea de a sublinia importanța istorică și spirituală a acestui eveniment pentru partea de Vest a țării, precum și de a omagia personalitatea și contribuția tuturor celor care au susținut dezideratul românilor bănățeni de a avea o mitropolie. Din partea Universității de Vest a fost prezentă conf. univ. dr. Irina Macsinga, prorector universității, care a reliefat buna colaborare dintre Biserică și Universitate.

La această manifestare științifică au participat, cu referate și comunicări, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, academicieni, decani, profesori universitari, cercetători în domeniul teologiei și studenți din Mitropolia Banatului și din țară, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

În prima parte a simpozionului, moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, au susținut referate: IPS, Arhiepiscopul Aradului; PS Lucian, Episcopul Caransebeșului: Episcopia Caransebeșului – aureola sacrificiului; PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Episcop administrator al Episcopiei Daciei Felix; PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului: Mărturii monahale din timpul comunismului și PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei: Înființarea Mitropoliei Banatului și dificultățile ei de-a lungul perioadei comuniste.

Partea a doua a simpozionului s-a desfășurat pe două secțiuni. Prima secțiune, moderată de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și pr. dr. Ionel Popescu, a cuprins referate despre întemeierea Mitropoliei Banatului și ecourile acestui eveniment reflectate în presa vremii, despre primul mitropolit, Vasile Lăzărescu, despre mănăstirile martirizate din Banat înainte și după Decretul 410/1959.

Întrucât jubileul Mitropoliei Banatului coincide în mod semnificativ cu cinstirea memoriei celor care au mărturisit dreapta credință într-un timp ostil Bisericii lui Hristos, a doua secțiune, moderată de pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar și pr. lect. Univ. dr. Gabriel Basa, a cuprins comunicări ce au evidențiat jertfelnicia unor ierarhi, preoți și mireni, mărturisitori și apărători ai credinței ortodoxe în timpul regimului comunist.

În cadrul simpozionului, părintele Marius Florescu a prezentat două volume: Slujitori și apărători ai Ortodoxiei bănățene și Mitropolitul dr. Vasile Lăzărescu al Banatului (1947-1961) – 70 de ani de la întronizare, apărute anul acesta la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei.

Manifestările aniversare și omagiale din Mitropolia Banatului continuă și duminică, 22 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, când un sobor de ierarhi va oficia Sfânta Liturghie, în cadrul căreia vor fi pomeniți foștii mitropoliți și ctitorii Mitropoliei Banatului.

Simpozionul face parte din seria manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Timișoarei cu prilejul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Foto credit: mitropolia-banatului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente