Simpozion ştiinţific dedicat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la Galați

În perioada 10 – 11 noiembrie 2016, la Galaţi  a avut loc Simpozionul Ştiinţific 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului a avut loc în după-amiaza zilei de 10 noiembrie 2016 în  Sala de expoziţii temporare Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Cu acest prilej Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de binecuvântare şi întâmpinare.

În cadrul Sesiunii I de comunicări intitulată Apostolat cultural – educaţional prin tipăriturile bisericeşti, Nicolae Şerban Tanaşoca, directorul Institutului de Studii sud – est europene al Academiei Române, a susţinut referatul intitulat Clasicism, creştinism, umanism în epoca brâncovenească.

În continuare, Ioana Feodorov, cercetător ştiinţific în cadrul aceluiaşi Institut, a vorbit celor prezenţi despre Programul editorial al Sfântului Antim Ivireanul, model pentru comunităţile arabe creştine din Siria şi Liban. Printr-o prezentare power point, cei prezenţi au avut ocazia să vizualizeze principalele tipărituri ale Sfântului Antim Ivireanul în limbile arabă şi siriană.

Seria expunerilor a continuat cu studiul intitulat Cărţi din biblioteca mănăstirii Măxineni, din epoca lui Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanul susţinut de Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi director al Muzeului Brăilei Carol I.

Prelegerea Înrâurirea Sfântului Antim întru statornicia limbii române din Basarabia, în secolul al XIX-lea a fost prezentată de cercetătorul ştiinţific Zamfira Mihail. În continuare, Iolanda Ţighiliu de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa  a trecut în revistă referinţe din activitatea care l-a consacrat pe Sfântul Antim Ivireanul ca erudit cărturar.

Prima zi a simpozionului de la Galaţi s-a încheiat cu prelegerea Fondul de carte veche de pe lângă Arhiepiscopia Dunării de Jos, susţinut de Olimpia Mitric de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava.

La final, oaspeţii au vizitat atât atelierele de restaurare carte veche şi icoană, cât şi Muzeul de Istorie, Cultură şi Spioritualitate creştină de la Dunărea de Jos.

Cea de-a doua sesiune de comunicări intitulată Apostolat pentru educaţie creştină, în actualitate, a avut loc în data de 11 noiembrie 2016.

Lucrările s-au desfăşurat în Sala Episcop Melchisedec Ştefănescu a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

În cadrul acestora, părintele Ion Banari de la Universitatea Nicolae Testemiţanu din Chişinău a evidenţiat câteva Subiecte etice în Didahiile Sfântului Antim Ivireanul – Actualităţi în formarea spirituală a tinerilor de azi. De asemenea, Lidia Popiţa Stoicescu a susţinut referatul Vizualitate în mişcare sau expresivitate cinematografică în <<Didahiile>> Sfântului Antim Ivireanul.

Despre Etica educaţiei a vorbit Teodora Stanciu, colaborator Radio Trinitas şi jurnalist cultural. Totodată, părintele Eugen Drăgoi a prezentat portretul Episcopului Melchisedec Ştefănescu, primul biograf al Sfântului Antim Ivireanul şi primul analist al <<Didahiilor>> acestuia.

În continuare, cadre didactice universitare, profesorii Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi profesori de religie au prezentat mai multe referate, prelegeri şi reflecţii cu referire strică la temele sinodale ale anului 2016.

Referatele susţinute de cei 28 de conferenţiari în cadrul simpozionului ştiinţific desfăşurat la Galaţi se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca expresie a bunei cooperări dintre Arhiepiscopie şi Universitatea Dunărea de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente