Sărbătoarea Maicii Domnului la Sâmbăta de Sus

Aşezământul brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, şi-a sărbătorit hramul din 15 august prin ample manifestări duhovniceşti care au încununat programul liturgic închinat marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina. Pelerini din întreaga ţară au venit la străvechea mănăstire de la poalele Munţilor Făgăraş încă de seara şi au participat la slujba Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi cu un sobor de preoţi şi diaconi. Privegherea a fost oficiată la altarul de vară din pădurea de lângă mănăstire, unde în această vară au fost efectuate ample lucrări de reamenajare a spaţiului liturgic şi a parcului din apropiere.

Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de cei doi ierarhi în ziua praznicului, înainte de Sfânta Liturghie, când a fost sfinţită şi o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos, icoană ce va rămâne în capela mănăstirii pentru a-i ocroti pe credincioşi.

Această icoană a fost realizată prin donaţia familiei Marcel şi Mirela Sâmpetru, care a primit din partea ierarhului distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”. Aşa cum este obiceiul la hramul mănăstirii, ierarhii şi preoţii au oficiat şi slujba de sfinţire a apei la fântâna din incinta aşezământului monahal, unde apa este tămăduitoare.

Programul liturgic a continuat cu Sfânta Liturghie la altarul de vară din pădurea apropiată mănăstirii, unde lucrările de reamenajare au fost binecuvântate, iar jertfelnicul realizat odinioară de părintele Arsenie Boca este acum protejat de noua construcţie. De asemenea, recent s-a amenajat în incintă şi un parc dedicat părintelui Arsenie Boca, unde sunt expuse obiecte care amintesc de marele duhovnic, între care şi fântâna din lemn sculptat de părintele Arsenie Boca, sfinţită la finalul sărbătorii de cei doi ierarhi.

La hramul mănăstirii ctitorite de Sfântul Constantin Brâncoveanu au liturghisit egumenul mănăstirii, protosinghelul Atanasie Roman, ieromonahi, protopopi, preoţi de la parohiile din Ţara Făgăraşului, din judeţele Sibiu şi Braşov. Au fost prezenţi la sărbătoare numeroase oficialităţi judeţene şi locale, oaspeţi din întreaga ţară şi mulţimi de pelerini. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Armonia” din Constanţa, iar mulţi dintre credincioşi au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

O încununare a vieţii Sfintei Fecioare

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Laurenţiu, care a subliniat semnificaţiile acestui mare praznic al Maicii Domnului. Ierarhul a vorbit mai apoi despre cinstirea Sfintei Fecioare.

„Această sărbătoare încununează întreaga activitate pe care Maica Domnului a săvârşit-o, ascultând de glasul îngerului şi de porunca dumnezeiască, zicând: <Iată roaba Domnului sunt, fie mie după cuvântul Tău!> Este un mesaj dumnezeiesc care cuprinde întreaga învăţătură transmisă de Maica Preacurata tuturor fiinţelor umane, mai ales mamelor. Este o încredinţare puternică prin care sunt deschise porţile Cerului asupra celui ce şi-o însuşeşte. Această sărbătoare este o amintire a acelui eveniment petrecut în viaţa Preacuratei, când Fiul Său i-a luat sufletul şi l-a dus în Împărăţia Cerurilor şi apoi a luat-o şi pe ea pentru ca să i se ofere locul pe care Dumnezeu i l-a stabilit de la început. Comemorarea aceasta nu este doar o aducere-aminte. Prin Sfânta Liturghie săvârşită acum Maica Precurată a fost prezentă cu noi în rugăciune şi acest eveniment a fost actualizat prin noi”, a spus Părintele Mitropolit.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” ambasadorului român de la Vatican, excelenţa sa Bogdan Tătaru-Cazaban, ca recunoştinţă pentru activitatea deosebită de promovare a valorilor religioase şi culturale româneşti. Mulţumirile din partea obştii şi a credincioşilor au venit, prin PS Episcop Ilarion Făgărăşanul, de la stareţul aşezământului monahal, care i-a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană a Maicii Domnului.

Hramul s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu, preoţii şi credincioşii rugându-se pentru sănătate trupească şi iertare de păcate. De asemenea, a fost oficiată şi o slujbă de pomenire la mormântul Mitropolitului Antonie Plămădeală, de la a căruia trecere la Domnul se împlinesc în curând zece ani.

În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a participat la sărbătoarea „Fiii satului” din localitatea Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu. Ierarhul a oficiat o slujbă de mulţumire şi un Parastas în incinta bisericii parohiale, fiind pomeniţi toţi eroii şi fiii satului trecuţi la cele veşnice în afara ţării. În sobor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, protopopul de Făgăraş 1, Marcel Dobrea, parohul Liviu Dobrin şi slujitori de la bisericile satelor învecinate. Ierarhul a binecuvântat sărbătoarea de la Arpaşu de Jos şi i-a felicitat pe primarul Constantin Aurelian Văcar şi ceilalţi organizatori, dar şi pe credincioşi şi pe fiii satului care au îmbrăcat din nou straiele populare şi au participat la manifestări culturale şi artistice.

Comentarii Facebook


Știri recente