Sănătate pentru sate: peste 100 persoane din Valea Doftanei au fost consultate gratuit

Caravana Sănătate pentru sate a ajuns sâmbătă, 23 iulie 2016, la cea de-a XVII-a ediţie. De data această, destinaţia a fost localitatea Teşila din Comuna Valea Doftanei, situată la 130 de km distanţă de Bucureşti.

Cei 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mânturii Neamului, dintre care 11 medici, 11 asistenţi şi personal auxiliar, au mers din nou să aline sufletele celor suferinzi. Au beneficiat de consultaţii gratuite peste 100 de persoane, adulţi şi copii. Cu grijă, atenţie şi devotament, medicii specializaţi în afecţiuni legate de psihiatrie adulţi, psihiatrie copii, diabetologie, oncologie, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, ecografie, EKG, stomatologie, au petrecut o zi întreagă în mijlocul localnicilor din Teşila.

Am fost foarte încântat de acest proiect medical-uman implicat şi în parohia noastră. Enoriaşii parohiei au recepţionat acest eveniment unic până în acest moment. Faptul că specialiştii medicali şi-au dat interesul în misiunea propusă a demonstrat atât profesionalismul cât şi umanismul social şi filantropic. Felicit pe medicii specialişti, pe voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului implicaţi şi pe credincioşii care, pe lângă partea duhovnicească a Bisericii, şi-au verificat şi partea trupească cu implicaţii medicale, a ţinut să precizeze preotul co-slujitor Topală Răzvan George de la Parohia Teşila I, Valea Doftanei, Protoieria Câmpina.

Pentru că unde este har există Dumnezeu, Preotul paroh Taleanu George-Mircea a menţionat importantă cercetării aproapelui nostru şi a grijii faţă de trup şi suflet.

Ne-am bucurat astăzi de prezenţa medicilor, a asistenţilor şi a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. De asistenţa lor au beneficiat bătrânii, tinerii şi copiii care au simţit binecuvântarea şi ajutorul primite de la Dumnezeu prin prezenţa lor aici, pentru că Dumnezeu nu lucrează numai prin slujitorii Bisericii, ci şi prin medici, aşa cum spune Înţelepciunea lui Isus Sirah: «Cinsteşte pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că pe el l-a făcut Domnul» (Isus Sirah 38,1). Dacă sufletele credincioşilor au fost mângâiate şi întărite printr-o Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, trupurile acestora au primit cercetare prin bunăvoinţa medicilor şi grija Bisericii. Pentru persoanele cu venituri mici sau fără posibilitatea deplasării la cabinete medicale, această campanie reprezintă un prilej cu totul deosebit, a spus Pr. paroh.

Căldură şi omenia localnicilor i-a emoţionat pe voluntari.

M-am bucurat să mă aflu în mijlocul enoriaşilor din comună Valea Doftanei. Zeci de oameni ne aşteptau de dimineaţă să beneficieze de consultaţii gratuite. M-au impresionat căldură şi dragostea cu care am fost primiţi de către cei doi preoţi din comună. Ce m-a bucurat pe parcursul acestei campanii a fost bucuria care se citea pe chipul copiilor la întâlnirea cu medicul pediatru şi, totodată, la primirea produselor de igienă dentară oferite de Carrefour, a povestit Anca Maria Gentimir, voluntar de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Dr. voluntar Irina Mărăcineanu, de la secţia de psihiatrie pediatrică, a tras un semnal de alarmă cu privire la ignorarea sentimentelor şi problemelor copiilor de către părinţi, în special a timpului petrecut cu ei. Un copil crescut în lipsa îndrumării şi sfatului unui persoane adulte va fi vulnerabil în societate şi influenţabil.

În campania organizată în satul Teşila au fost puţine cazuri de afecţiuni psihice la copii, însă ceea ce m-a surprins este faptul că până acum am întâlnit copii ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească temporar în străinătate. Din păcate, încă nu înţelegem cât de valoros este timpul acordat educării unui copil. E nevoie de grijă, de răbdare, de timp de calitate acordat copilului, să îi structurăm un program de viaţă cu activităţi adaptate nevoilor de dezvoltare. Doar aşa putem evita afecţiunile psihice de mai târziu, a spus doamna Mărăcineanu.

Doctor Elena Văleanu- medic primar, având competenţă în ecografie generală, a fost plăcut surprinsă să consulte pacienţi cu o stare de sănătate mai bună decât a celor întâlniţi în ediţiile anterioare şi acest fapt se datorează în mare măsură şi unei alimentaţii sănătoase.

Starea de sănătate a pacienţilor este mult mai bună decât a celor din comunele din jurul Bucureştiului, în sensul că afecţiunile hepatice sunt mult mai rar întâlnite. Comparativ cu locaţiile anterioare, procentul persoanelor cu litiază renală şi/sau veziculară este mult mai mic, posibil ca urmare a faptului că poluarea este mult mai redusă, alimentele sunt mai sănătoase. Totodată, afecţiunile respiratorii sunt mult mai reduse decât a celor din localităţile anterioare. Se remarcă un procent mai ridicat al afecţiunilor cardiovasculare şi bolilor reumatismale posibil ca urmare a condiţiilor climatice.

O viaţă fără excese este o viaţă sănătoasă. Este ceea ce spune şi medicul consilier patriarhal Cezar Dumitraşcu în urma consultaţiilor realizate la Valea Doftanei. Printre problemele remarcate de acestea s-au numărat igienă alimentară defectuoasă, alimentaţie dezechilibrată bogată în grăsimi animale.

De aici probleme de sănătate: cardiace, gastrice şi renale. Alimentaţia bogată în sare determina hipertensiune. Excesul de brânzeturi concentrate duce la ateroscleroză, colesterol crescut şi la ficat gras. Zona bogată în pomi fructiferi e vestită pentru ţuică dublu rafinată. Excesul de alcool duce la patologie gastrică , gastrite şi ulcere, precum şi la patologie hepatică. De asemenea, am întâlnit multe depresii la populaţia peste 40 de ani, cauza fiind familiile monoparenterale şi alcoolul, ne explică medicul Dumitraşcu.

Lipsa activităţii mentale şi fizice, precum şi rutina, dau naştere la afecţiuni în rândul populaţiei de la sate. Dar, orice problemă are şi o soluţie.

Tulburările depresive şi anxioase au fost cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în satul Teşila. Oamenii au fost foarte receptivi, au cerut sfaturi şi au acceptat tratamentul de specialitate, a precizat doamna Dr. Taciu Simona, specialist psihiatrie adulţi.

Campania Sănătate pentru sate va continua şi weekendul viitor. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au anunţat că următoarea oprire a Caravanei va fi în Plopeni Sat, din Comuna Dumbrăveşti, Judeţul Prahova.

Comentarii Facebook


Știri recente