PS Timotei: Sunt atât de multe exemple de pocăință, dar noi din păcate nu privim la ele

În predica rostită la finalul slujbei Canonului Mare oficiate miercuri seară în Catedrala Patriarhală, PS Timotei Prahoveanul a atras atenția asupra faptului că „sunt atât de multe exemple de pocăință, dar noi, din păcate, nu privim la ele”. „Suntem preocupați de altfel de exemple și legați prea mult de lucrurile care nu ne folosesc”, a spus ierarhul.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, celelalte alcătuiri ale Părinților Bisericii și cântările din această perioadă ne îndeamnă stăruitor la smerenie și la căință”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În prima parte a omiliei rostite, Preasfinția Sa a evidențiat smerenia autorului „celui mai cuprinzător și mai profund canon de pocăință”:

„De unde va fi avut atâta smerenie Sfântul Andrei Criteanul, care mărturisește în textul canonului că «nu a fost om pe pământ care să-l fi întrecut cu păcatele»? El le asumă pe toate vorbind ca cel mai mare păcătos, deși a fost un om virtuos”, a spus PS Timotei.

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut la Damasc în jurul anului 660 și a fost un mare episcop misionar în Gortyna, Creta. Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai important este Canonul cel Mare.

În continuare, Părintele Episcop a prezentat din textul canonului „o sinteză a celor care întâlnindu-se cu Mântuitorul Hristos și-au schimbat viața pocăindu-se”. Între acestea a amintit pocăința tâlharului de pe cruce și pocăința Sfântului Apostol Petru care „a plâns cu amar” după ce s-a lepădat de Hristos.

Slujba Pavecerniței Mari și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #21februarie

Posted by TRINITAS TV on 21 Februarie 2018

PS Timotei a reflectat totodată asupra exemplelor de smerenie oferite de Sfântul Apostol Pavel, care se considera „cel dintâi” dintre păcătoși, dar și de vameșul păcătos care se ruga cu inima înfrântă „într-un ungher al templului”.

„Canonul cel Mare este o exemplară lecție de pocăință pe care Sfântul Andrei Criteanul o propune celor care doresc să meargă pe acest drum al iertării și al reconcilierii cu Dumnezeu”, a precizat Preasfinția Sa.

La final, PS Timotei Prahoveanul a îndemnat pe credincioșii prezenți în Catedrala Patriarhală la schimbare în bine prin post și pocăință:

„Să ne ajute Dumnezeu ca această perioadă să ne schimbe măcar în parte pe toți, pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului!” a încheiat ierarhul.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente