Procesiune la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. „Icoana este o imagine sfântă ce poartă mesajul mântuirii, al sfinţeniei vieţii şi al bucuriei”

Procesiune la CMN

În amintirea zilei în care icoanele au fost readuse la loc de cinste în Biserică, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost organizată sâmbătă seara o procesiune.

Preoţi şi credincioşi, purtând icoane în mâini, au înconjurat lăcaşul de cult şi s-au rugat lui Dumnezeu intonând imnuri religioase.

Printre icoanele purtate în procesiune s-a numărat icoana Maicii Domnului Prodromiţa, icoana Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi alte icoane aparţinând lăcaşului de cult.

Evenimentul a avut loc în cadrul Slujbei Vecerniei unită cu Litia. Serviciul religios oficiat în ziua de 4 martie a fost  condus de: arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal. Au conslujit: arhim. Dionisie Constantin și pr. Ionuţ Dragomir, Consilieri Patriarhali, și diac. Codruţ Toader.

În cuvântul său, arhim. Paisie Teodorescu a vorbit despre însemnătatea procesiunii organizate în preajma Duminicii Ortodoxiei, despre care a spus că este o tradiţie străveche a Bisericii Ortodoxe.

Procesiunea cu sfintele icoane este o tradiţie sfântă care trebuie păstrată şi promovată, ca semn de biruinţă asupra luptei împotriva sfintelor icoane, dar şi a biruinţei asupra tuturor ereziilor ridicate de-a lungul secolelor împotriva Ortodoxiei, a evidenţiat părintele arhim. Paisie.

Făcând referire la ereziile apuse, dar şi cele actuale, părintele a subliniat faptul că oricât de puternice ar fi, nu vor birui dreapta credinţă şi dreapta învăţătură, deoarece Ortodoxia, cea însufleţită de Cuvântul Cel viu, Care este Hristos, dăinuieşte veşnic.

În ceea ce priveşte cinstirea sfintelor icoane, arhim. Paisie a explicat că temeiul pentru care noi cinstim sfintele icoane este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Într-o lume în care predomină imagini de tot felul, icoana este o imagine sfântă purtând cu ea mesajul mântuirii, al sfinţeniei vieţii şi al bucuriei. Sfintele icoane ortodoxe ne cheamă la rugăciune, ne cheamă să-L urmăm pe Hristos-Domnul. Icoanele ne ajută să biruim ispitele şi păcatele, dacă ne rugăm cu evlavie şi credinţă în faţa sfinţilor reprezentaţi pe ele, a spus părintele credincioşilor prezenţi.

La finalul cuvântului său, părintele Paisie Teodorescu a subliniat că, alături de limba şi de cultura românească, credinţa ortodoxă constituie fundamentul identităţii noastre ca popor.

Să ne apărăm identitatea creştină ortodoxă şi să ne promovăm simbolurile şi valorile spirituale în această lume tot mai globalizată şi mai secularizată, a fost îndemnul final al părintelui arhimandrit.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Anastasis.

***

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește reprezentarea, cât și ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane.

Icoana a fost realiză în Grecia, în anul 2011 și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului, cu prilejul aducerii la București a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente