Pelerinii vor putea cinsti pe Colina Bucuriei și moaștele Sf. Calinic de la Cernica, Bucureșteanul

Începând de joi, 25, până luni, 29 octombrie 2018, credincioșii care vor merge în pelerinaj la moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou îl vor putea cinsti și pe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, Bucureșteanul, ale cărui moaște vor fi aduse în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală.

Moaștele și icoanele celor doi ocrotitori ai Capitalei vor fi purtate joi de la ora 12:00 în procesiunea tradițională intitulată Calea Sfinților. Procesiunea va fi organizată în două coloane cu trasee diferite:

  • Prima Coloană va merge cu moaștele Sf. Dimitrie de la Catedrala Patriarhală spre Biserica Sf. Nicolae – Vlădica și pe Bd. Regina Maria până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.
  • A doua coloană va porni de la Biserica Sf. Spiridon – Nou, cu moaștele Sf. Calinic, pe traseul: Calea Șerban Vodă – Strada Bibescu Vodă până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Procesiunea reunită va urca pe Colina Bucuriei. Ambele racle vor fi așezate apoi spre cinstire în baldachinul amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Hramul Catedralei Patriarhale 2018

Mii de pelerini merg la București în aceste zile pentru a aduce cinstire moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Evenimentul central al pelerinajului de la București va fi Sf. Liturghie oficiată în ziua sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou în altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu mai mulți ierarhi, preoți și diaconi.

Programul liturgic din perioada 25-29 octombrie 2018 va cuprinde slujbe închinate atât celor doi sfinți ale căror moaște vor fi cinstite, cât și Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie), dar și Sf. Ier. Iachint, Mitropolitul Țării Românești (28 octombrie).

Din programul hramului Catedralei Patriarhale și al Capitalei amintim:

  • Ședința solemnă a Sf. Sinod dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 (vineri, 26 octombrie);
  • Festivalul Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul, ediția a XI-a (sâmbătă, 27 octombrie);

Pentru o bună informare privind hramul Catedralei Patriarhale 2018 urmăriți Basilica.ro!

Sf. Ier. Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

Sfântul Calinic s-a născut la Bucureşti, în ziua de 7 octombrie 1787, din părinţi români, temători de Dumnezeu, şi a primit la Sfântul Botez numele de Constantin.

Când avea vârsta de 20 de ani (1807), tânărul Constantin, din îndemn lăuntric, şi-a îndreptat paşii către mănăstirea Cernica, unde a fost primit cu dragoste părintească de către stareţul Timotei, care era ucenic al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, şi care l-a învăţat Rugăciunea lui Iisus şi ascultarea.

După un an de osteneli şi de ascultare duhovnicească, a fost tuns în călugărie, schimbându-i-se numele în Calinic. Peste o lună, s-a învrednicit să fie hirotonit ierodiacon, și mai apoi ieromonah. Sf. Calinic a fost stareț la Cernica timp de 32 ani.

Sfântul Calinic a vieţuit în mănăstirea Cernica 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi în rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi în dragoste.

În anul 1850, Preacuviosul Calinic a fost ales şi sfinţit episcop al Râmnicului Vâlcii, unde a săvârşit fapte mari şi a împlinit multe din lipsurile acestei eparhii.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente