Patriarhul a vorbit la Adunarea Generală C.A.R. despre solidaritatea spontană și sistematică

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit joi, la finalul Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (C.A.R.) din Arhiepiscopia Bucureștilor, despre două tipuri de solidaritate: spontană și sistematică:

„Solidaritate spontană, care se organizează atunci când au loc evenimente neprevăzute, iar cel care are dare la mână și suflet mai larg dă o mână de ajutor și solidaritate sistematică, adică organizată pe termen lung, așa cum este C.A.R., a explicat Părintele Patriarh.

„Asociația C.A.R. este o solidaritate sistematică, organizată pe termen lung, nu doar una spontană, aștepți să te ajute cutare, cutare și te ajută tocmai la cine nu te aștepți, iar cei la care te aștepți în cazul de solidaritate spontană nu te ajută”, a mărturisit în continuare Patriarhul Daniel.

Despre acest tip de ajutorare reciprocă, Preafericirea Sa a spus că „este o solidaritate sistematică organizată în libertate și responsabilitate și nu este bazată doar pe a primi, ci iei de unde ai contribuit”.

„Nu-i suficient să fim doar emoționali, ci și raționali, să ne ajutăm reciproc, într-o formă organizată”, a adăugat Patriarhul, insistând asupra faptului că „trebuie să unim tot timpul libertatea cu responsabilitatea și rațiunea cu sentimentul”.

Anterior întâlnirii cu Patriarhul României, membrii C.A.R. s-au reunit în cadrul Adunării Generale sub președinția Pr. Gheorghe Zaharia, președintele Casei de Ajutor Reciproc a clericilor și salariaților bisericești din Arhiepiscopia Bucureștilor.

La ședință a participat și PS Galaction, întrucât Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și cea a Giurgiului, s-au alăturat proiectului de solidaritate și ajutorare reciprocă al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Evoluția C.A.R. din Arhiepiscopia Bucureștilor

În cadrul întâlnirii de joi, Patriarhul Daniel a evidențiat evoluția C.A.R. din Arhiepiscopia Bucureștilor, care s-a reorganizat începând cu anul 2012 „în mod mai responsabil și din punct de vedere tehnic mai eficient”.

C.A.R din Arhiepiscopia Bucureștilor a avut crescut din 2012 de la 1.175 membri, la 1.849 în momentul actual.

Adunarea Generală a C.A.R. din Arhiepiscopia Bucureștilor. © Ziarul Lumina

Totodată suma maximă de împrumut a fost majorată în această perioadă de la 4.000 la 10.000 lei, pentru clerici, și de la 4.000 la 5.000 lei, pentru mireni.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat la final organizația și a salutat prezența PS Galaction la eveniment și alăturarea celor două eparhii Asociației C.A.R din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Scopul Casei de Ajutor Reciproc este acordarea de împrumuturi rambursabile şi acordarea de ajutoare nerambursabile membrilor săi, la cererea acestora, în cazuri de înmormântare, boală sau naşterea de copii.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente