Noi filiale APOR la Galaţi, Arad şi Olteniţa

La finalul săptămânii trecute s-au constituit trei noi filiale APOR – Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie. În seara Duminicii Ortodoxiei, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Galaţi a avut loc constituirea filialei Galaţi a APOR, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a fost găzduit de sala Teatrului Muzical “Nae Leonard“ din municipiu, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 450 de părinţi care doresc prezenţa orei de religie în şcoala românească pentru formarea spirituală a copiilor lor. Pentru început a fost vizionat un scurt documentar intitulat „Şcoala şi Biserica în slujba educaţiei“, în care au fost prezentate secvenţe din principalele proiecte comune Şcoală – Biserică desfăşurate în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. A urmat apoi prezentarea Consiliului director al filialei Galaţi a APOR: preşedinte – Paula Molnar, jurist; vicepreşedinţi – prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu, Romeo Costea şi Cornelia Felea; secretar – Vera Caicaş; cenzor – Liliana Gârneaţă.

În cadrul şedinţei, s-a reiterat faptul că Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie reprezintă o reacţie firească a corpusului social în faţa dorinţei de a oferi sprijin educaţional şi moral copiilor de astăzi, într-o societate în care părinţii sunt asaltaţi de o sumedenie de obligaţii zilnice. „Prin ora de religie se îmbunătăţeşte şi calitatea vieţii de acasă, deoarece copilul revine între membrii familiei cu noi cunoştinţe care au darul de a contribui la o mai bună înţelegere a rolului credinţei şi al lui Dumnezeu în familie şi în viaţa noastră“, a arătat Paula Molnar, preşedintele APOR – filiala Galaţi.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi membrii APOR şi a subliniat valoarea excepţională a orei de religie ca liant între Familie, Şcoală, Societate şi Biserică. „Prin prezenţa atâtor părinţi însoţiţi de preoţii lor am văzut deodată Parohia astăzi atunci când ea este lucrătoare, am văzut Şcoala astăzi şi Familia astăzi în slujba Adevărului!“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Părinţilor le-a fost prezentat şi apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, reunit în şedinţă la finalul săptămânii trecute. La evenimentul de la Galaţi au participat şi membrii filialei Tecuci ai Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, care până în prezent numără 140 de persoane.

Şedinţa de constituire a APOR – filiala Arad s-a desfăşurat duminică, 1 martie, în aula Facultăţii de Teologie a Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. La întrunire au participat Romeo Moşoiu, vicepreşedintele APOR România, protos. dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, diac. Florin Sirca, inspector de religie la ISJ Arad, pr. Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, părinţi ai elevilor, profesori şi preoţi din municipiu. În deschidere s-a rostit o rugăciune, după care s-a stabilit ordinea de zi. Aceasta a cuprins un cuvânt introductiv al domnului Romeo Moşoiu; o prezentare a istoricului APOR şi a misiunii sale prezente şi viitoare; o dezbatere, cu luări de cuvânt din partea participanţilor; alegeri pentru forul de conducere a filialei arădene. De asemenea, s-a făcut apel ca cei prezenţi să-şi folosească toate mijloacele democratice pentru a înfiinţa filiale ale asociaţiei în fiecare localitate şi chiar în fiecare şcoală, astfel încât membrii acesteia să poată interveni la toate palierele pentru a face cunoscute drepturile părinţilor. Inspectorul Sirca Florin a evidenţiat starea înscrierii cererilor în sistemul informatic, precizând că se lucrează până noaptea târziu. După propunerile făcute şi în urma votului exprimat s-a constituit structura de conducere a filialei APOR Arad, care este formată din: preşedinte – avocat Ioana Tutunaru; vicepreşedinţi – Diana Şimonca-Opriţa, Cosmina Sîrban, Sorin Ilca, Doru Conopan; secretar – Maria Sinaci; cenzor – Tofan Spiridon. La final, vicepreşedintele APOR România şi membrii Colegiului director ales al filialei au fost primiţi, la Centrul eparhial, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

La iniţiativa unui grup de părinţi, sâmbătă, 28 februarie, a avut loc şedinţa de constituire a APOR pe zona Olteniţa, judeţul Călăraşi. La evenimentul care s-a desfăşurat într-o sală a Liceului „Nicolae Bălcescu“ din municipiul Olteniţa au participat peste 450 de părinţi. În cadrul şedinţei s-au făcut alegerea membrilor din conducerea filialei: preşedinte – prof. Elena Becheru, directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu“, Olteniţa: vicepreşedinţi – Monica Gheorghe, ing. Laurenţiu Boerescu şi agent-şef Marin Marius Nereide. La şedinţă a fost prezent şi pr. Marian Necula, protoiereul Protopopiatului Olteniţa.

Comentarii Facebook


Știri recente