Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii”  a fost deschisă

La Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu s-a deschis joi, 28 iulie 2016, Expoziţia Tezaur – Episcopia Tulcii, după cum ne-a precizat Ştefan Mărculeţ.

La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, managerul muzeului, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, Emanuel Tăvală, directori ai instituţilor culturale din Sibiu, preoți şi un numeros public.

În cuvântul de deschidere, Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei, a subliniat noutatea expoziţiei în oraşul Sibiu.

Expoziţia ce s-a realizat printr-o fructuoasă colaborare între cele două instituţii aduce ceva nou în peisajul şi în viaţa culturală a Sibiului. Este o expoziţie specială, are ceva diferit faţă de celelalte expoziţii. Pe lângă partea istorică şi artistică, această expoziţie are o încărcătură spirituală puternică. Este o punte de legătură cu generaţii, cu popoare. Să ne gândim la modelul de convieţuire din Dobrogea şi la actualitatea tumultoasă de astăzi a Europei şi mai mult decât atât să ne gândim la miile de credincioşi care s-au împărtăşit cu Sfintele Taine din aceste potire.

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a salutat această colaborare şi o nouă expoziţie la Sibiu.

Ne-am bucurat când am primit propunerea din partea Episcopiei Tulcii. Muzeul nostru este deschis tuturor pentru proiecte. Această expoziţie vorbeşte dspre importanţa Bisericii naţionale în istorie şi în actualitate. Şi prin aceste lucruri putem să batem la porţile Europei, la porţile deschise, arătându-ne lucrurile cu adevărat valoroase pe care le deţinem.

Cu privire la acest eveniment, Preasfinţitul Părinte Visarion a menţionat:

Aceste artefacte care probează în timp credința, speranța și dragostea făuritorilor dar și a donatorilor lor constituie astăzi un reper cultural și artistic ce se cere apreciat la justa lui valoare, dar și un imbold pentru contemporani în prețuirea trecutului și valorificarea lui pentru prezent ca și pentru viitor. Ele oglindesc legătura indisolubilă dintre cult și viața duhovnicească, dintre credință și spiritualitate ca întruchipare a frumosului, ideal care izvorăște din Dumnezeu. Ne bucurăm în chip deosebit de faptul că Episcopia Tulcii are posibilitatea ca la un an de la vernisajul expoziției «Spovedanie și Euharistie – mărturii de artă creștină din Episcopia Tulcii» desfășurată la Casa Artelor din Sibiu (aprilie – mai 2015), să fie prezentă din nou de data aceasta în saloanele Muzeului Național Bruckenthal din Sibiu cu un număr de peste 50 de obiecte de cult din argint sub genericul «Tezaur – Episcopia Tulcii». Acest fapt ne onorează foarte mult având în vedere că această prestigioasă instituție muzeală – care va serba la anul 200 de ani de la deschiderea către public – oferă cu generozitate găzduirea acestei expoziții a Eparhiei tulcene.

La final, Episcopul Tulcii a mulţumit tuturor ostenitorilor pentru munca laborioasă ce s-a făcut, mai ales că toate piesele expuse au fost atent curăţate şi restaurate în Laboratorul de conservare-restaurare din Muzeul Naţional Brukenthal, dăruindu-le tuturor acte de apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente