Congresul MOREOM aduce în discuţie provocările lumii contemporane

Congresul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale a continuat vineri cu ateliere şi  conferințe despre provocările lumii contemporane şi misiunea pastorală.  

În prezența a 700 de preoți și a ierarhilor români din Mitropolie au conferențiat doi profesori universitari.

Primul a fost părintele Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie din București, care a susţinut prelegerea intitulată Pastorația în Biserica Ortodoxă. Implicațiile pastorale ale cunoștinței ortodoxe astăzi.

În cadrul conferinței, pr. Constantin Coman a vorbit despre îndepărtarea lumii occidentale de Dumnezeu.

„Oamenii se sprijină exclusiv pe ei și pe puterile lor, pe știință, pe tehnologie, pe descoperiri, pe ideologii. Noi îl uităm pe Dumnezeu sau atunci când îl reținem în portofoliul nostru, vrem un Dumnezeu care să se adapteze la această lume a noastră”, a atras atenţia pr. Coman.

Părintele Jean Boboc a vorbit despre Provocările bioeticii în epoca noastră.

Părintele a evidențiat tendința unei etici false: „Nu este de mirare că această nouă ordine morală, care nu are nimic de a face cu morala, duce la distrugerea familiei, la relativizarea adopției”.

„Scopul acesteia este «fabricarea omului anonim», care nu mai este stăpân pe trupul său, un om fără identitate istorică, culturală și, mai ales, fără conștiință”, a spus pr. Jean Boboc.

Ateliere programate în a doua parte a zilei au tratat subiecte variate, dar cu importante implicații în viața creștinilor:

  • Familia creștină în Hristos și societate;
  • Îndumnezeirea omului. Răspunsul ortodox la provocările de astăzi;
  • Trăirea creștin-ortodoxă în lumea de astăzi. Rugăciune, asceză, pocăința, entuziasm și bucurie: mijloacele trăirii creștine;
  • Reînnoirea gândirii teologice astăzi: antropologie, bioetică și ecologie, dialogul cu științele;
  • Rețelele sociale și media;
  • Integrarea vieții personale și comunitare în rânduiala Bisericii;
  • Tineretul și relația cu Biserica.

Gazda evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a declarat pentru Radio Trinitas că în această seară se vor alătura și tinerii din Asociația NEPSIS a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.

„Întâlnirea cu ei va debuta cu o conferință, conferința „Prezența creștinilor ortodocși români sau Bisericii Ortodoxe Române în Europași o analiză a consecințelor perioadei comuniste în viața creștinilor ortodocși din afara Europei” , a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Congresul MOREOM este găzduit de Ambasada României la Paris. Lucrările au debutat joi fiind organizate conferințe și ateliere de lucru în care preoții din toată jurisdicția Mitropoliei, alături de episcopii lor, au discutat diferitele probleme cu care se confruntă.

Temele conferințelor din prima zi

Programul manifestărilor a început joi cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei.

Lucrările Congresului au debutat cu o slujbă de Te-deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

În prima zi a lucrărilor au conferențiat:

  • Mitropolitul Irineu al Olteniei –  Antropologia ortodoxă și provocările contemporane
  • Diac. Sorin Mihalache – Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale! Formidabila întâlnire dintre reflecția patristică a teologiei creștin-ortodoxe și descoperirile recentre din cosmologie și neuroștiințe.

Atelierele din după-amiaza aceleiași zile au avut diferite tematici:

  • A fi creștin în societatea civilă, prezența și aportul Ortodoxiei în Europa;
  • Dialogul cu ceilalți creștini;
  • Cum putem ajuta familiile ca să trezească dragostea copiilor lor pentru Hristos și entuziasmul pentru viața în Biserică?;
  • Cum încurajăm vocațiile în Biserică?;
  • Părintele duhovnicesc ca vector al vieții în Hristos;
  • Există un viitor pentru parohiile noastre. Ortodoxie și Occident. Inculturație;
  • Modernitate fără Dumnezeu și Ortodoxie.

Congresul se va încheia în cursul zilei de mâine.

Foto credit: MOREOM

Comentarii Facebook


Știri recente