Ziua mondială a rezervațiilor și parcurilor naturale este serbată anual în data de 11 ianuarie. Ea a fost instituită în anul 1997 la inițiativa Centrului de Conservare a Faunei Sălbatice şi a World Wildlife Fund (WWF).
Data a fost aleasă pentru a reaminti că prima rezervaţie naturală din lume, Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, a fost instituită la 11 ianuarie 1917. Zece ani mai târziu, în 1927, erau instituite şi în ţara noastră primele două rezervaţii naturale, în zona Dobrogei, conform Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pe lângă obiectivul de a proteja anumite specii de plante şi animale, anumite ecosisteme sau formaţiuni geologice spectaculoase, ariile protejate au ca scop şi conservarea unor moduri specifice, tradiţionale de viaţă.
Pe teritoriul parcurilor naturale şi a altor zone protejate, cu excepţia unor zone de strictă protecţie, nu sunt interzise activităţile agricole. Condiţia impusă, însă, este aceea de a se respecta cu stricteţe practicile tradiţionale, astfel încât echilibrul natural să fie păstrat.
Arii protejate în România
În țara noastră sunt 14 parcuri naturale, cel mai mic fiind Văcărești, aflat în centrul capitalei, iar cel mai mare este constituit în Munții Maramureșului. Doar 5 dintre aceste parcuri nu sunt în zone montane, ci în zone umede, conform romaniasalbatică.ro.
Lista parcurilor naturale include: Apuseni, Balta Mică a Brăilei, Bucegi, Cefa, Comana, Defileul Mureșului Superior, Gradiștea Muncelului – Cioclovina, Lunca Joasă a Prutului Inferior, Lunca Mureșului, Munții Maramureșului, Porțile de Fier, Putna – Vrancea, Văcărești și Vânători – Neamț.
Pe teritoriul țării noaste se mai află 13 parcuri naționale, două geoparcuri, Rezervația biosferei Delta Dunării și mai multe arii protejate.
ANANP
Instituția care se ocupă de administrarea zonelor naturale protejate de lege în țara noastră este Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), înființată în anul 2016.
Scopul acesteia este administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, reglementate prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007.
Pe site-ul Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se regăsesc mai multe informații despre ariile protejate din țara noastră și o bază de date cu toate acestea.
Sursă foto: ANANP