Ziua Mondială a Oceanelor, prilej de prețuire a darurilor primite de la Ziditor

8 iunie este Ziua Mondială a Oceanelor, ocazie potrivită pentru a conștientiza și a prețui aceste daruri uriașe primte de la Dumnezeu.

Oceanele ocupă două treimi din suprafața globului pământesc și generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană și nutrienți și reglează clima. Acestea sunt importante din punct de vedere economic în special pentru țările care se bazează pe turism și pescuit și totodată servesc comerțului internațional.

Tema Zilei Mondiale a Oceanelor din acest an este „Revitalizare: acțiune colectivă pentru ocean”.

Această sărbătoare a fost inițiată în data de 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi celebrată în fiecare an la această dată.

Biserica Ortodoxă îndeamnă la ocrotirea și conservarea naturii ca dar al lui Dumnezeu: „Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii!” (Apocalipsa 7:3).

Din păcate, presiunile umane, inclusiv pescuitul distructiv, practicile nesustenabile de acvacultură, poluarea marină, distrugerea habitatelor, speciile străine, schimbările climatice și acidificarea oceanelor au un impact negativ semnificativ asupra oceanelor și mărilor lumii.

„Întreaga creaţie, întreaga făptură, este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare”, a explicat Patriarhul Daniel. „De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu: să nu o urâţim, să nu o profanăm, să nu o distrugem, să nu distrugem frumuseţea pământului, să nu distrugem frumuseţea râurilor, să nu poluăm apele mării şi ale oceanelor”.

„Vocația noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori și nu ca proprietari ai creației”.

În această zi eforturile se concentrează atât pe atragerea atenţiei asupra impactului pe care îl au pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor, poluarea oceanelor pentru viaţa marină şi cea umană deopotrivă, cât şi identificarea de soluţii pentru a micşoara daunele produse oceanelor.

Sursă foto: ONU / Hannes Klostermann

Comentarii Facebook


Știri recente