Ziua Internațională a Tineretului, un moment potrivit pentru a conștientiza implicarea tinerilor în viața Bisericii

Potrivit ONU, Ziua Internațională a Tineretului (12 august) reprezintă un prilej de a sărbători şi a integra vocile, acţiunile şi iniţiativele tinerilor, precum şi implicarea lor semnificativă, universală şi echitabilă.

Acest moment este unul potrivit pentru a conștientiza implicarea tinerilor în viața Bisericii, de la participarea efectivă la cult până la voluntariatul în parohii și la organizarea în asociații ortodoxe.

Eforturile asociațiilor de tineret schimbă în bine oameni și comunități. Ele creează mediul pentru socializare și formarea de caractere morale dar, în același timp, oferă un ajutor semnificativ celor aflați în dificultate. Tinerii din asociațiile ortodoxe sunt și purtători ai mesajului Bisericii, dar și apărători ai credinței într-o societate tot mai secularizată și încercată de ideologii.

Tema Zilei Internaţionale a Tineretului 2020 este „Angajarea Tinerilor pentru Acţiune Globală”. Aceasta urmăreşte să evidenţieze modalităţile prin care implicarea tinerilor la nivel local, naţional şi global contribuie la consolidarea proceselor şi instituţiilor multilaterale, precum şi să facă cunoscut modul în care reprezentarea şi implicarea lor în politica instituţională formală pot fi îmbunătăţite semnificativ.

Cea mai cunoscută organizație ortodoxă de tineret la nivel național este Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) care a împlinit în luna iunie 30 de ani.

„ASCOR a ajuns la vârsta maturității și a responsabilității”, a subliniat Patriarhul, iar acest lucru este demonstrat de toată activitatea lor care nu a încetat nici în perioada pandemiei, ci s-a intensificat pentru a veni în ajutorul semenilor.

Un exemplu de filantropie concretă marca ASCOR este Campania studenților ieșeni „Împreună ridicăm o casă”. În perioada în care eram îndemnați să stăm acasă, ASCOR Iași a transmis mesajul că pentru unii a sta acasă e un vis și a trecut la împlinirea lui. Aceasta va fi a doua casă dăruită de ASCOR, după cea din 2019.

„Tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ei sunt și prezentul activ și creativ al acesteia”, spune Patriarhul Daniel și acesta este mesajul care trebuie transmis și conștientizat nu doar în 12 august.

Foto: Reprezentanți ASCOR la Reședința Patriarhală, 12 ianuarie 2020. ©Basilica.ro / Raluca Ene


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente