Ziua internaţională a romilor: Ce face Biserica în mod concret pentru această comunitate

Ziua internaţională a romilor, celebrată în fiecare an în data de 8 aprilie, are rolul de a evidenţia cultura, limba, originea, tradiţiile romilor, dar şi de a semnala problemele cu care se confruntă aceştia.

În acest sens, Biserica nu a neglijat niciodată misiunea în rândul romilor, ci a intensificat activitățile catehetice, susţine procesul educativ, dar şi dezvoltarea sistemului de asistență socială și sprijin în integrarea acestora pe piața muncii.

Drept urmare, vă prezentăm doar câteva dintre activităţile pe care Biserica le desfăşoară în rândul romilor:

  • A înfiinţat instituţii dedicate misiunii în rândul comunităţilor rome: Birou Eparhial de catehizare a romilor (Arhiepiscopia Râmnicului), Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Romi „Sfântul Moise Arapul” (Arhiepiscopia Clujului) etc.

  • Desfăşoară numeroase proiecte sociale precum: „Sastipen le rromenqe-Sănătatea rromilor”, ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu“ (Arhiepiscopia Râmnicului) „Camionul de Crăciun pentru copiii de etnie rromă de la Pata Rât“ (Arhiepiscopia Clujului) etc.

  • Tipăreşte cărţi de rugăciuni şi de cult în limba romani în vederea facilitării accesului persoanelor de etnie romă la cultul divin public.

  • A încurajat hirotonia de teologi romi pentru aceste comunităţi, astfel că în prezent există slujitori în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Slobozia, Argeş, Bacău.

  • Construieşte biserici pentru comunitățile de romi din mediul urban şi rural.

  • Desfăşoară numeroase activităţi de sensibilizare, informare și consiliere pentru incluziunea romilor şi evitarea discriminării.

  • Tinerii romi cu situaţie materială precară şi rezultate bune la învăţătură au fost incluşi în programul Alege Şcoala!

  • Au fost angajate persoane de etnie romă în structurile de economie socială înfiinţate de unele eparhii.

  • Oferă asistență şi servicii religioase gratuite pentru botezul pruncilor familiilor rome sărace.

În România, „Sărbătoarea etniei romilor din România’”, a fost legiferată de Parlamentul României prin legea nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Citește și: Incluziunea socială a romilor, o preocupare permanentă a Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente