Ziua de prevenire a exploatării mediului în timpul războaielor: Fiecare război este o catastrofă umanitară și ecologică

Luni este Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate, marcată anual în ziua de 6 noiembrie.

Mediul înconjurător a fost adesea victimă a războiului. Sursele de apă au fost poluate, culturile incendiate, pădurile tăiate, solurile otrăvite și animalele ucise.

Anul trecut, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a menționat efectul devastator pentru mediu al războiului din Ucraina în mesajul transmis de Ziua Creației.

„Fiecare război este o catastrofă umanitară și ecologică. Violența continuă, dincolo de distrugerea miilor de vieți omenești și de poluarea mediului natural, obligă statele și popoarele să se întoarcă la modalități de asigurare a eficienței energetice prin mijloace neprietenoase cu mediul”, afirma Sanctitatea Sa.

„Astfel, omenirea intră într-un nou cerc vicios de impasuri distructive, care confirmă zicala conform căreia homo sapiens continuă până în ziua de azi să se comporte simultan ca homo demens, ca imprudent și irațional.”

Patriarhul Ecumenic a amintit în același mesaj că, pentru Biserică, elementele lumii – conform unei formulări teologice – „nu sunt doar bani, o simplă materie folositoare pentru nevoile individuale ale oamenilor, ci sunt lucruri, adică fapte – acțiuni ale unei Persoane creatoare”.

Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate a fost instituită în 5 noiembrie 2001, informează Agerpres.

Foto credit: Arhiva Agerpres (bombardament al americanilor asupra rafinăriei din Ploiești în al Doilea Război Mondial – România era inițial de partea Axei, alianță care includea Germania)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente