PS Paisie Sinaitul, la Ploiești: Procesiunea de Florii în sine are și rolul binecuvântării locului, a cetății sau orașului

„Procesiunea de Florii în sine are și rolul binecuvântării locului, a cetății sau orașului respectiv”, a spus sâmbătă, la Ploiești, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, care a condus pelerinajul organizat în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat faptul că manifestările religioase, precum pelerinajul sau procesiunea de Florii, nu sunt inovații moderne, „ci o tradiție veche, încă din secolul al IV-lea, după ce împăratul Constantin cel Mare a dat libertate creștinismului, prin Edictul de la Mediolan de la anul 313”.

„Creștinii de atunci, ieșiți din persecuții, au dorit să-și afirme credința în Dumnezeu cu fermitate și demnitate, cu curaj și fără de rușine, fiind convinși în sufletele lor că Hristos era singura lor rațiune de a viețui pe pământ și, totodată, singura «Cale» de urmat pentru moștenirea vieții veșnice, în Împărăția lui Dumnezeu”.

Exista această convingere, încă din primele veacuri, că toți cei care participă la un pelerinaj primesc de la Dumnezeu iertarea păcatelor lor.

Preasfințitul Părinte Paisie a explicat că intrarea Domnului în Ierusalim a fost „una smerită și triumfală totodată”.

„Smerită, pentru că Cel ce are scaun cerul și așternut picioarelor, pământul, și Cel purtat de Heruvimi și lăudat de Serafimi, Se smerește pe Sine și merge pe mânzul asinei”.

Intrarea Domnului în Ierusalim este triumfală, „pentru că mulțimea poporului recunoaște în Cel ce vine, pe Stăpânul vieții și al morții, pe Mesia Cel așteptat. Iar mulțimile și pruncii cei fără de răutate, simțitori ai lucrurilor celor de taină, Îl întâmpină ca pe un Împărat, cu stâlpări de finic și cu strigăte de Osana, așternându-și hainele pe cale, înaintea Lui”.

Pelerinajul din Ploiești

Locuitorii unei comunități sunt chemați să sfințească prin dragoste și credință locul unde viețuiesc.

„Orașul sau localitatea noastră trebuie să fie locul în care slujirea lui Dumnezeu și slujirea omului ar trebui să coincidă, nu să fie două extreme care nu se întâlnesc niciodată”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Dumnezeu să binecuvânteze urcușul nostru duhovnicesc, împreună cu Mântuitorul Hristos, spre Ierusalimul cel ceresc și să dăruiască tuturor pelerinilor prezenți, precum și celor pe care îi purtăm în gândul și sufletul nostru, ajutorul Său sfânt, ocrotirea și harul Său în pregătirea duhovnicească pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri și pentru primirea cu inimă curată şi cuget luminat a Sfintelor Paşti”.

Preasfinția Sa a mulțumit instituțiilor locale care au ajutat la organizarea pelerinajului: „Adresăm felicitări și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui Pelerinaj de Florii, precum și tuturor celor au participat și ne-au însoțit cu rugăciunea și prezența lor”.

Sursă foto: Protoieria Ploiești Nord


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…