Pelerinajul din Sâmbăta lui Lazăr are o deosebită semnificație, spune Patriarhul Daniel

Pelerinajul de Florii din Capitală s-a încheiat sâmbătă la Catedrala Patriarhală cu mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Manifestarea religioasă a debutat la Mănăstirea Radu Vodă și a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Traseul a inclus opriri la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche și la Crucea Brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Punctul final a fost esplanada Catedralei Patriarhale, unde pelerinii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Părintele Patriarh a sfințit icoana cu Intrarea Domnului în Ierusalim purtată de pelerini și s-a adresat acestora, explicând semnificația deosebită a pelerinajului din Sâmbăta lui Lazăr.

„Sâmbăta lui Lazăr a devenit icoană a tuturor sâmbetelor ca zile de pomenire a morților. Și aceasta pentru că Sfinții Părinți ai Bisericii, mai ales Sfântul Chiril al Alexandrei, în comentariul său la Evanghelia după Ioan, spune că atunci când Iisus plângea sau Iisus a lăcrimat lângă mormântul lui Lazăr, prietenul său, El nu a plâns doar starea jalnică a firii umane degradată de moarte și de stricăciune, ci a plâns și a deplâns starea întregii omeniri care s-au înjugat cu moartea și a cunoscut stricăciunea”.

Preafericirea Sa a mai explicat, citându-l pe Sfântul Chiril al Alexandriei, că „atunci când Iisus a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!, învierea lui Lazăr era, de fapt, prototip al icoanei învierii de obște, pentru că, în general, Iisus nu a strigat atunci când a vorbit, dar strigătul său, în apropierea mormântului lui Lazăr, spune Sfântul Chiril, era profetic, pentru că anunța învierea de obște”.

Conform „Sfântului Apostol Pavel, învierea de obște se va face la glasul trâmbiței Arhanghelului, care va chema neamurile, adică toate popoarele din toate timpurile, la înviere și la judecata de apoi”.

„Mântuitorul Iisus Hristos este împreună suferind cu toți cei care au întâlnit în familie lor, în comunitatea lor, această degradare a ființei umane prin moarte și stricăciune”, a subliniat Patriarhul României.

Sâmbăta lui Lazar este o prevestire a Sfintelor Paști, dar și o mărturisire a lui Hristos, Biruitorul Morții.

Mântuitorul Hristos a făcut din învierea lui Lazăr, care murise deja de patru zile, „speranța învierii tuturor oamenilor la sfârșitul veacurilor”.

Învierea lui Lazăr a atras mulțimi de oameni care veneau din Ierusalim la Betania să îl vadă, fapt care a accentuat antipatia celor care îi doreau moarte Mântuitorului Hristos.

„Sâmbăta lui Lazăr este prototip sau icoană profetică a învierii de obște și, din acest motiv, Apolisul oricărei slujbe pentru cei adormiți în Domnul este pomenit și Sfântul Lazar, cel înviat a patra zi”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încheiat cuvântul către pelerini, reamintind că „florile credinței și luminile virtuților dobândite în timpul Postului Sfintelor Paști sunt simbolizate prin aceste ramuri de finic și ramuri de salcie”.

Pelerinajul de Florii din Capitală a fost transmis live de Trinitas TV în cadrul unei ediții speciale.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…