„Vremea postului presupune o luptă duhovnicească” | Cum ne ajută Imnul Acatist

În predica rostită vineri seara la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat că „vremea postului presupune o luptă duhovnicească cu noi înşine, cu ispitele care vin din jurul nostru şi, mai ales, cu duhurile răutăţii”. În acest sens, el spus că Maica Domnului vine în ajutorul creştinilor care o cheamă în rugăciune, la fel cum a venit în ajutorul locuitorilor Constantinopolului, în repetate rânduri, când oraşul se afla sub asediu.  

Ierarhul a reamintit că „orice creştin care se străduieşte să împlinească în viaţa sa legea lui Hristos este încercat şi ispitit de demoni” şi că „lupta noastră a creştinilor nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva stăpânitorilor acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii”. Iar ajutorul Maicii Domnului este nesperat în această luptă.

„În seara aceasta, am cerut ajutorul Maicii Domnului care să ne sprijine în acest ultim efort al ultimelor zile de post, de orice ispitire şi de orice încercare care vine din partea acestor duhuri ale răutăţii, să ne învrednicească să împlinim cu mai multă râvnă rânduiala postului, iar în perioada săptămânii Sfintelor Pătimiri să ne identificăm, fiecare după puterile sufleteşti, cu Pătimirile Domnului, care de bună voie se dă pe Sine ca Să fie batjocurit, condamnat, răstignit şi îngropat, ca împreună cu noi să învieze a treia zi din mormânt, dăruindu-ne nouă viaţă veşnică”.

Preasfinţia Sa a explicat şi de ce Biserica a rânduit citirea acestui acatist în săptămâna a cincea a Postului Mare. „Pentru a ne fi ajutor în cele două săptămâni de post care ne-au mai rămas”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„În aceste două săptămâni ni se cere un post mult mai aspru decât cel din săptămânile anterioare şi suntem chemaţi să înmulţim rugăciunea, milostenia, ostenelile duhovniceşti pentru a ne apropia cât mai mult posibil, cu inimile spălate şi cu conştiinţa vindecată prin Tainele Spovedaniei şi Împărtăşaniei, de luminatul praznic al Învierii din morţi al Mântuitorului Iisus Hristos”.

Preasfinţia Sa a prezentat şi un scurt istoric al textului liturgic pe care l-a numit o adevărată capodoperă literară. A reamintit că Sfinţii Părinţi recomandă citirea acestei rugăciuni cât mai des posibil, deoarece este „aducătoare de mare ajutor din partea Maicii Domnului”.

„Acatistul se cântă în Biserică în cinstea minunilor pe care le-aţi auzit citindu-se în seara asta la strană, şi anume salvarea capitalei Imperiului Bizantin de diferite asedii ale barbarilor. (…) Acest acatist a fost foarte popular în toată lumea Ortodoxă şi, încă de la începutul sec al IX-lea, a fost tradus şi în limba latină pentru creştinii din Occident, pentru că era citit la diferite momente de încercare”.

Imnul Acatist al Maicii Domnului, cunoscut şi sub numele de Acatistul Bunei Vestiri, se citeşte vineri seara, în săptămâna a cincea a Postului Mare, în timpul Utreniei zilei liturgice de sâmbătă.

Acest imn datează din secolul al şaptelea şi se datorează recunoştinţei locuitorilor Constantinopolului faţă de Maica Domnului pentru salvarea cetăţii de invaziile străine.

Mai multe imagini în Galeria Foto

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente