Valea Almăjului ocrotită de Sfânta Cruce

Sâmbătă, 12 octombrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți a sfințit o cruce de mari dimensiuni ridicată pe un deal în apropierea parohiei Borlovenii Vechi, din protopopiatul Băile Herculane.

La slujbă au participat autorități centrale și locale precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populate specifice Văii Almăjului, după cum ne-a mărturisit Darius Herea

„Am acceptat cu mare bucurie invitația părintelui paroh și profesor, Petrică Zamela, de a participa astăzi la sfințirea uneia din cele mai înalte troițe de lemn din România amplasată pe acest frumos deal din Țara Almăjului într-un an închinat Sfintei Cruci și Sfinților Împărați Constantin și Elena. După ce în urmă cu câteva săptămâni am sfințit locul și am pus piatra de temelie și crucea pentru construirea așezământului social-monahal din Țara Almăjului închinat praznicului Învierii Mântuitorului Hristos și sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iată într-o sâmbătă preabinecuvântată și preafrumoasă de toamnă poposim duhovnicește iarăși în mijlocul dumneavoastră, credincioșii și credincioasele din Țara Almăjului ca să ne urcăm împreună și să ne închinăm în fața acestei troițe și să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să trimită peste noi și peste această cruce Harul Preasfântului Duh, ca să ne sfințim și să sfințească această cruce. Urcând pe acest deal am văzut și am sfințit, în partea stângă, trei troițe, ridicate tot în acest an prin osteneala părintelui paroh și osteneala bunilor credincioși din Parohia Borlovenii Vechi și bineînțeles, credincioșii din Țara Almăjului. Mă bucur foarte mult însă că dumneavoastră ați punctat cel mai bine Anul Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Sfintei Cruci, pentru că, iată în Valea Almăjului ați ridicat foarte multe troițe”, a subliniat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului în cuvântul adresat credincioșilor.

Părintele paroh dr. Petrică Zamela ne-a mărturisit: „Am purces la ridicarea acestei cruci și nu numai, în acest An omagial care marchează cei 1700 de ani de libertate a creștinismului oferit prin Edictul de la Milano, marchează, de asemenea, 410 ani de atestare documentară a localității Borlovenii Vechi și peste 5000 de ani de existență umană neîntreruptă în acest perimetru. Această cruce masivă din lemn de gorun care este una din cele mai înalte cruci de lemn din țara noastră, străjuiește pe un deal din apropierea unui sit arheologic, unei foste așezări neolitice și a unei foste cetăți dacice. Troița străjuiește parohia noastră și ne amintește, atunci când vom ieși pe porțile caselor noastre și o vom vedea, că nu putem să fim altceva decât buni credincioși și buni români”.

La final, toți cei prezenți au sărutat sfânta cruce și au primit din partea Ierarhului iconițe și pliante cu semnnificația sfintei cruci. Crucea este confecționată din lemn de gorun și are o înălțime de 16 m fiind una dintre cele mai mari cruci de lemn din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente