Tot ce este frumos în biserică este semn de cinstire adus lui Hristos: Patriarhul României de Florii

Patriarhul României a explicat în predica rostită de Florii că veșmintele frumoase, obiectele de cult, icoanele și pictura sunt semne de cinstire față de Hristos, cinstire pe care însuși Mântuitorul nu o pune în opoziție cu grija pentru săraci. Părintele Patriarh a oferit ca argument al acestor semne de prețuire gestul Mariei, femeia care i-a uns Mântuitorului picioarele cu mir de nard:

„După pilda Mariei care a păstrat mirul de mare preț pentru a cinsti pe Mântuitorul Iisus Hristos, în biserică se aduc daruri frumoase pentru Mântuitorul Iisus Hristos: veșmintele frumoase și sfințite, obiectele de cult din Sfântul Altar, icoanele, pictura frumoasă. Tot ceea ce este frumos în biserică este ca și mirul de mare preț pe care Maria, sora lui Lazăr, l-a păstrat ca să ungă picioarele Mântuitorului Iisus Hristos ca semn de prețuire și de recunoștință”.

„Dar Mântuitorul Iisus Hristos nu pune în opoziție grija pentru săraci și cinstirea Lui de către cei care Îl iubesc pe El”, a spus Preafericirea Sa făcând referire la remarca Mântuitorului: „Pe săraci îi aveți pururea cu voi” (Ioan 12:8).

Patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală, Duminica Floriilor, 21.04.2019. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Deci noi trebuie să avem grijă și de săraci, dar trebuie să arătăm și recunoștință și prețuire pentru Hristos și pentru Biserica Sa”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfântul și Marele Mir

„Când aducem daruri la biserică, ne asemănăm Mariei, care a uns picioarele Mântuitorului nu cu un ulei obișnuit și ieftin, ci cu ulei sau mir de mare preț”, a adăugat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a amintit aceste aspecte legate de textul evanghelic duminical (Ioan 12: 1-18) întrucât joi Preafericirea Sa va oficia, împreună cu membrii Sfântului Sinod, slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir.

Prefericitul Părinte Patriarh a spus că mirul de nard al Mariei simbolizează Sfântul și Marele Mir din Biserică, dar și frumusețea bisericii pentru că „aceste lucruri frumoase din biserică ne trimit spre o frumusețe netrecătoare și anume frumusețea slavei Împărăției Cerurilor, întrucât Biserica este icoana Ierusalimului ceresc”.

Creștinii aduc Mir și flori Mântuitorului

Însă toate aceste aspecte care urmează sau simbolizează gestul ungerii cu mir al picioarelor lui Hristos sunt depășite de un altul potrivit Părintelui Patriarh:

„Mirul de mare preț al Mariei, sora lui Lazăr, simbolizează viața curată, sufletul și trupul curățite de păcate prin postirea de patruzeci de zile în Sfântul și Marele Post. Deci, Mirul de mare preț pe care noi îl aducem în aceste zile este viața duhovnicească”.

Așadar îi aducem Domnului în aceste zile sufletul nostru curățit de păcat ca Mir de mare preț împreună cu florile credinței și ale virtuților:

„Putem spune că florile pe care le purtăm în mână în această zi, așa cum a spus deja Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezintă florile credinței și florile virtuților pe care le-am adunat în suflet prin: rugăciune mai multă, metanii multe, lacrimi de pocăință, ascultarea mai intensă a slujbelor, citirea mai frecventă a textelor sfinte, împărtășirea mai deasă, milostenie mai multă. Acestea sunt florile Floriilor”, a subliniat Preafericirea Sa.

Fotografie de grup la finalul slujbei din Duminica Floriilor, 21.04.2019. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Hristos intră în sufletele noastre

„Ramurile pe care noi le purtăm în mână simbolizează comemorarea Intrării Domnului în Ierusalim dar și exprimarea bucuriei că Hristos Domnul intră nu numai în Ierusalim, ci și în sufletul nostru care devine un Ierusalim duhovnicesc”, a explicat Patriarhul României citând din Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim:


Precum pruncii cei nevinovați Îți glăsuim: Osana!, Îți cântăm: Dumnezeu este Domnul şi s-a arătat nouă, Îți pregătim duhovnicească prăznuire cu stâlpări şi ramuri de copaci, pentru că ai intrat în templul cel lăuntric al sufletelor noastre.


Patriarhul Daniel binecuvintează credincioșii la finalul slujbei din Duminica Floriilor, 21.04.2019. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

La finalul predicii rostite în Catedrala Patriarhală, Preafericirea Sa i-a felicitat pe cei ce-și serbează onomastica în Duminica Floriilor și a exemplificat o listă bogată de nume de flori purtate de români.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…