Suntem fiii unui popor care a arătat întotdeauna mare cinstire Maicii Domnului: PS Varlaam Ploieșteanul

„Să avem mare nădejde în rugăciunile Maicii lui Dumnezeu și să avem conștiința că suntem fiii unui popor care a arătat întotdeauna mare cinstire Maicii Domnului, de aceea țara noastră a fost numită Grădina Maicii Domnului”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul marți, la hramul istoric al Mănăstirii Sinaia.

„Toți spun că numele acesta a fost rostit și de Papa Ioan Paul al II-lea când a venit în România și așa a fost. Dar, pentru prima oară, numele de Țara Românească – Grădina Maicii Domnului l-a rostit Însăși Maica Domnului”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„În secolul al XV-lea, câțiva călugări din Moldova, de la Mănăstirea Bisericani, s-au gândit să se ducă la Muntele Atos, că acolo ar fi condițiile mult mai favorabile dobândirii mântuirii. Și, dintr-un stejar care se păstrează și astăzi, s-a arătat Maica Domnului și a întrebat: «Unde mergeți?»”

„Și ei au răspuns: «La Muntele Athos, să ne sfințim». «De ce vă sfințiți acolo?» «Pentru că este grădina ta». Și Maica Domnului le-a spus: «Rămâneți aici și sfințiți-vă viețile aici, pentru că și țara aceasta este grădina mea».”

„Să ne purtăm cu țara aceasta cu responsabilitatea care derivă din calitatea ei de Grădină a Maicii Domnului, adică să o îngrijim, să o plivim, să o cultivăm, să o înfrumusețăm prin frumusețea faptelor noastre creștine în fiecare zi a vieții noastre”, a concluzionat Preasfinția Sa.

„Și, în felul acesta, ne vom arăta cu adevărat fii ai lui Dumnezeu, vrednici să strigăm, împreună cu femeia din Evanghelia de astăzi: Fericit este pântecele care te-a purtat și pieptul la care ai fost alăptat!”

Mijlocitoarea noastră la Dumnezeu

Ierarhul a explicat rolul de mijlocitoare pentru oameni a Maicii Domnului la Fiul ei, amintind de momentul începerii lucrării Mântuitorului, devansat la rugămintea ei, la Nunta din Cana Galileii.

PS Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat marți, 15 august 2023, lucrările realizate la altarul de vară și pergola din parcul Mănăstirii Sinaia. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„El nu i-a spus că va devansa data începerii activității Sale minunate. Dar ea, ca mamă, știa că nu poate să o refuze. Știa că Fiul ei este Dumnezeu, Care i-a dat lui Moise cele 10 porunci, în care una dintre ele spune așa: «Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta»”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Și Hristos, care n-a ieșit niciodată din vorba Preasfintei Sale Maici, a împlinit rugăciunea Maicii Sale. Lucrul acesta arată că, atunci când apelăm la ajutorul Maicii Domnului, ea intervine și rugăciunea sa este de nerefuzat pentru Fiul Său.”

Să ne pregătim pentru finalul vieții

„Sărbătoarea aceasta a fost fixată de Sfinții Părinți după praznicul Schimbării la Față, la nouă zile, pentru a arăta că Maica Domnului este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii și decât cele nouă cete îngerești, care numără o mulțime infinită de ființe cerești, de îngeri și de puteri”, a mai precizat părintele episcop vicar patriarhal.

De asemenea, Schimbarea la Față, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul sunt sărbători din ultima lună a anului bisericesc (care începe la 1 Septembrie) și „prefigurează cele ce se vor întâmpla la sfârșitul istoriei”, a menționat ierarhul.

PS Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat marți, 15 august 2023, lucrările realizate la altarul de vară și pergola din parcul Mănăstirii Sinaia. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Astăzi, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, mutarea sufletului ei în Împărăția Cerurilor și mutarea cu trupul în chip minunat, la scurtă vreme după despărțirea sufletului de trup, arată din nou care este destinația noastră la sfârșitul istoriei”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Să învățăm din praznicul de astăzi pentru ce trebuie să ne pregătim noi în scurta noastră viață: pentru finalul ei.”

„Pentru că, împlinind în viața noastră, sau alegând, partea cea bună (cum numește Mântuitorul, în evanghelia pe care am ascultat-o, gestul Mariei, sora lui Lazăr, care s-a așezat la picioarele lui Iisus și asculta cuvintele Lui), să ajungem la destinația pe care a fixat-o Dumnezeu cel în Treime când l-a zidit pe om: asemănarea cu Dumnezeu, binecuvântarea Împărăției netrecătoare a Cerurilor”, a subliniat Preasfinția Sa.

Binecuvântarea noilor lucrări

Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat lucrările realizate la noul Altar de vară din parcul Mănăstirii Sinaia și a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu numeroși clerici, printre care Arhim. David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarh zonal al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Arhim. Macarie Bogus, starețul Mănăstirii Sinaia.

PS Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat marți, 15 august 2023, lucrările realizate la altarul de vară și pergola din parcul Mănăstirii Sinaia. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Anul trecut, dacă am ieșit cu Preasfinția Sa și a stropit și a binecuvântat, lucrările care s-au făcut aici au dat rod”, a spus Arhim. Macarie Bogus, Starețul Mănăstirii Sinaia.

„Am redat frumusețea de odinioară a mănăstirii, când, la 1895, mănăstirea serba 200 de ani de existență, Regele Carol I, cu Regina Elisabeta și credincioșii aici au ținut sărbătoarea, în parcul acesta al mănăstirii.”

„Aceste lucruri au putut fi realizate cu participarea și ofranda dumneavoastră, iubiți credincioși, și apoi, prin colaborarea, consfătuirea și buna conlucrare cu domnul primar, cu primăria”, a adăugat părintele stareț.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma Anului omagial 2023 cu medalie primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea; arhitectului Daniel Sabău, precum și lui George Alexandru Șchiopu.

La final au fost binecuvântate și o plachetă comemorativă și lucrările realizate la pergola așezământului monahal, readusă la forma inițială. Liturghia a fost urmată de un concert simfonic în parcul Mănăstirii Sinaia.


Mănăstirea Sinaia și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul de vară. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Parcul Mănăstirii Sinaia a fost inaugurat anul trecut, cu prilejul aceluiași hram istoric al sfântului așezământ.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente