STOP-CADRU: Ortodoxia sărbătorită pe meridianele lumii

Ortodocșii din toată lumea serbează în prima duminică din Postul Paștilor biruința dreptei credințe asupra celor care nu cinsteau icoanele și asupra tuturor ereziilor. Pe lângă slujba duminicală, în această zi credincioșii afișează cu mândrie icoanele sfinte fie în cadrul unor procesiuni, fie la biserică în timpul Sfintei Liturghii sau, în contextul actual, prin simple postări pe rețelele de socializare.

Indiferent de meridianele pe care trăiesc, cu sau fără măști pe chipurile lor, ortodocșii au umplut în această zi lumea de chipuri sfinte. Să aruncăm o privire:

Constantinopol

La Catedrala „Sf. Gheorghe” din Fanar a avut loc hirotonia în arhiereu a Mitropolitului-ales Andrei de Saranda Ekklisies. După Liturghie, a avut loc tradiționala procesiune cu sfintele icoane în incinta reședinței patriarhale.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu poartă icoana Duminicii Ortodoxiei care îi înfățișează pe cei care au apărat și au fixat cultul sfintelor icoane. ©Nikos Magginas / Patriarhia Ecumenică

Alexandria (Egipt)

Comunitățile ortodoxe grecești din Alexandria au serbat Duminica Ortodoxiei în Catedrala „Buna Vestire” din oraș. La ceremonia ridicării icoanelor a luat parte consulul general al Greciei în Alexandria, Athanasios Kotsionis, împreună cu mai mulți reprezentanți ai comunității elene din Alexandria.

©ekalexandria.org

Ierusalim

La Ierusalim, Liturghia a fost urmată de o procesiune cu sfintele icoane, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.

Ceremonia a fost condusă de Patriarhul Teofil. ©Patriarhia Ierusalimului

Belgrad

Patriarhul Porfirie a slujit în Catedrala „Sfântul Sava” din Belgrad. La Liturghie au fost prezenți Ministrul sârb de Afaceri Externe, Nikola Selakovic, și directorul Direcției pentru cooperare cu bisericile și comunitățile religioase, Vladimir Roganovic. Cei doi demnitari au ținut icoane în mâini în timpul slujbei.

Nikola Selakovic și Vladimir Roganovic în Catedrala din Belgrad ©Patriarhia Serbiei

Atena

După o slujbă oficiată în cadru restrâns din cauza restricțiilor, Arhiepiscopul Ieronim le-a spus jurnaliștilor la ieșirea din catedrala mitropolitană din Atena că „ar fi fost mai bine dacă circumstanțele erau altfel și am fi serbat cu toții împreună, cu prezența credincioșilor”.

„Ortodoxia și Patria sunt mai presus de toate celelalte gânduri și griji ale noastre”, a afirmat PF Ieronim. ©ecclesia.gr

Durrës, Albania

După ce au participat la Sfânta Liturghie și la procesiunea cu sfintele icoane la Mănăstirea „Sfântul Vlasie” din Durrës, reprezentanți ai Biroului de tineret al Arhiepiscopiei Albaniei și membri din asociația „Tineretul Ortodox din Tirana” au mers cu daruri la un orfelinat pentru copii cu dizabilități.

©K.Shtuni / Tineretul Ortodox din Tirana

Rwamagana, Rwanda

Melbourne, Australia

Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande alături de credincioși după procesiunea cu sfintele icoane.

©Episcopia Australiei și Noii Zeelande

Canada

Catania, Italia

Cum a sărbătorit Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Agata” din Catania Duminica Ortodoxiei? A oferit câte o masă caldă și iconițe persoanelor cazate în „Campo Nomadi” din Catania.

©Episcopia Italiei

Lucca, Italia

Prima Duminică a Postului Mare a reprezentat o îndoită bucurie pentru credincioșii parohiei Lucca din Italia:

În prima parte a zilei s-au încărcat duhovnicește prin participarea la Sfânta Liturghie și prin cinstirea sfintelor icoane:

©Episcopia Italiei

Seara, tinerii din parohie au fost în comuniune online cu prietenii din parohia „Înălțarea Domnului” Târgu Lăpuș, în cadrul proiectului „Biserica – pridvor de dor și împlinire”.

©Episcopia Italiei

Tenerife, Spania

Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Tenerife și-a serbat cu anticipație hramul, în Duminica Ortodoxiei. Astfel de evenimente se practică mai ales în diaspora unde majoritatea românilor, inclusiv clericii nu pot lipsi de la lucru în timpul săptămânii.

Slujba a fost oficiată de PS Timotei. ©Episcopia Spaniei și Portugaliei

Chicago, SUA

În Duminica Ortodoxiei, Mitropolitul Nicolae a slujit la Catedrala românească „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Chicago.

După Sf. Liturghie, copiii de la Școala duminicală a Catedralei au organizat o procesiune cu sfintele icoane, din biserică până în sala socială a Catedralei unde au intonat imne specifice Postului Mare.

Clericii și credincioșii ortodocși din zona Chicago s-au reunit în seara Duminicii Ortodoxiei la Biserica Ortodoxă Greacă „Sf. Haralambie” din Niles, Illinois. Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi a rostit omilia serii.

 

Comentarii Facebook


Știri recente