„Step Hear”, aplicația pentru nevăzători. Proiect pilot la un liceu din București

Aplicația „Step Hear” este un sistem de ghidare audio a persoanelor cu deficiențe de vedere. Primul loc din România unde a fost implementat proiectul pilot este liceul „Regina Elisabeta” din București.

Conform site-ului oficial al aplicației, scopul principal este de a dezvolta soluții tehnologice accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Deși la nivel global există peste 1.3 miliarde de astfel de persoane considerate cea mai mare minoritate a lumii, majoritatea lucrurilor înconjurătoare nu le sunt accesibile.

În România, potrivit statisticilor, trăiesc aproximativ 110.000 de adulţi şi copii cu probleme de vedere.

La Liceul tehnologic „Regina Elisabeta” au fost montați mai mulți senzori care-i ghidează pe utilizatorii aplicației în interiorul campusului.

„Sistemul Step Hear constă într-o aplicaţie care este interconectată cu o platformă. Practic, telefonul va intra în conexiune cu unul dintre senzori, iar telefonul spune în timp real unde este, unde vrea să meargă, direcţiile spre care vrea să meargă, ce se află împrejurul lui” a explicat Marian Coman, dezvoltatorul proiectului.

Proiectul va fi extins în universităţi, mall-uri, muzee ori instituţii publice. Actualmente se lucrează la montarea senzorilor în mai multe facultăţi din cadrul Universităţii Bucureşti şi în patru mall-uri din capitală.

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluşi, a remarcat beneficiul major al acestui sistem care se va contura treptat într-un „pas foarte important pentru o viaţă independentă”.

Ziua internațională a nevăzătorilor

Ziua internațională a nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb (International White Cane Day) este celebrată anual la data de 15 octombrie.

Această zi a fost instituită în Polonia de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993.

La nivel mondial „Ziua bastonului alb”, a fost stabilită de preşedintele american Lyndon Johnson în 1964.

Biserica Ortodoxă Română derulează proiecte pentru sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere. În acest sens, în anul 2010 a fost înfiinţat la Drobeta Turnu Severin, Centrul „Didim cel orb” pentru nevăzători, în cadrul căruia se tipăresc materiale în scrierea specială Braille.

De asemenea, la Piteşti au fost publicate în anul 2016 Paraclisele Maicii Domnului, o carte de rugăciuni şi Acatistul Sfintei Filofteia pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Un alt proiect important demarat de Patriarhia Română în acest sens este cel intitulat Culori radiofonice în 1001 de voci. Acesta a fost dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, din România, realizat de Radio TRINITAS al Patriarhiei Române.

Foto credit: Step-hear.com

Comentarii Facebook


Știri recente