În Episcopia Severinului și Strehaiei a fost lansat calendarul ortodox în Braille pe 2014

La Centrul Eparhial din Drobeta Turnu Severin a fost lansat, miercuri, 11 decembrie, calendarul creștin ortodox pentru nevăzători, pe anul 2014. Această apariție editorială se înscrie în activitățile derulate de Episcopia Severinului și Strehaiei pe plan social-filantropic, vizând în special problemele persoanelor cu deficiențe de vedere, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Calendarul ortodox pe anul 2014, editat în braille la Editura Didahia a Episcopiei Severinului, a fost tipărit la Centrul Informațional „Didim cel orb” din municipiu. Acest centru este coordonat de Pr. George Radu Trăilescu, inspector pentru nevăzători în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Ediția pentru anul viitor are aproximativ 80 de pagini, iar prezentarea sfinților dintr-o lună calendaristică se întinde pe 5-6 pagini. La începutul fiecărei pagini, în colțul superior din partea stângă se află consemnată denumirea lunii, astfel încât persoanele cu deficiențe de vedere să se orienteze mult mai ușor.

Această apariție anuală a fost însoțită și de lansarea numerelor 9 și 10 ale revistei „Raze de lumină”. În paginile revistei se regăsesc articole legate de sărbătorile lunii septembrie și octombrie, mai multe minuni ale Sfântului Efrem cel Nou, ale cărui acatiste au fost de asemenea, editate de Episcopia Severinului, precum și învățături despre suferință ale părintelui Teofil Părăian.

Pe lângă acestea, a fost imprimat și un CD audio cu lecturi din cartea Sfântului Siluan Athonitul, „Între iadul deznădejdii și iadul smereniei”.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Nicodim, chiriarhul locului, a subliniat importanța noilor publicații în contextul larg al activității misionare desfășurate în Eparhie prin organismele specializate, care lucrează în întâmpinarea categoriilor de persoane aflate în dificultate.

În ceea ce privește nevăzătorii, categorie specială de oameni și, totodată, de credincioși, aceștia sunt în atenția slujitorilor Bisericii, care cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, le furnizează servicii sociale de calitate.

Deși trece printr-o perioadă deosebit de grea din punct de vedere financiar, Centrul distribuie publicațiile religioase în mod gratuit membrilor Clubului nevăzătorilor, care funcționează în același sediu.

Aparițiile editoriale ale Centrul Informațional „Didim cel orb” vor fi distribuite și către alte centre de gen din țară.

Din anul 2009, de la deschiderea Centrului pentru nevăzători, aici au mai apărut și alte cărți religioase în braille: Rânduiala Sfintei Împărtășiri, cele 2 paraclise ale Maicii Domnului, 2 acatiste ale Sf. Necarie Taumaturgul, canoanele de rugăciune din Ceaslov, Taina Sfintei Spovedanii, pe înțelesul tuturor (în 2 volume) și Cântările Sfintei Liturghii pentru strană.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente