Soborul Sfântului Ioan Botezătorul în Ardeal

La sărbătoarea Soborului Sfântului Prooroc Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, astăzi, 7 ianuarie 2013, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș, Protopopiatul Făgăraș I. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie la Parohia Turda Poiană, Protopopiatul Turda. Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Biserica „Înălțarea Domnului” din Reghin. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, oficiază Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Oradea, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, săvârșește Sfânta Liturghie în biserica unității militare din Zalău. Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”- Săliște, Protopopiatul Săliște. Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, oficiază Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bistrița, Protopopiatul Bistrița. Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, liturghisește la Mănăstirea Scărișoara Nouă, județul Satu Mare.

Festivalul junilor din Țara Făgărașului

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul adună în fiecare început de an sute de tineri din împrejurimile Făgărașului, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, o adevărată catedrală a ținutului. După oficierea Sfintei Liturghii, în catedrală are loc prezentarea cetelor de juni care vin din întreaga Țară a Făgărașului, îmbrăcați în costumele tradiționale. Cetele de juni sunt însoțite de preoții și primarii din comunele din care provin, tinerii fiind încurajați, astfel, atât de Biserică, precum și de autorități să ducă mai departe tradițiile moștenite din străbuni, iar inițiativa organizării Festivalului junilor din Țara Făgărașului aparține Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

După ce colindă în catedrală, cetele de juni participă la parada care are loc în centrul orașului, apoi urcă pe scena amenajată de oficialitățile locale pentru eveniment. Aici, vătafii, conducătorii cetelor, își prezintă grupurile, apoi cetele urcă pe scenă pentru a-și prezenta dansurile și tradițiile specifice.

Festivalul de la Făgăraș încheie seria manifestărilor dedicate obiceiurilor de iarnă în Arhiepiscopia Sibiului, între care una dintre cele mai reprezentative manifestări de gen este cea de la Săliște, județul Sibiu. Aici, cetele de juni din Mărginimea Sibiului, dar și de mai departe, participă după sărbătoarea Crăciunului la tradiționalul festival care datează de aproape un secol.

Comentarii Facebook


Știri recente