Slujiri arhierești în Duminica a XXI-a după Rusalii, în Transilvania

În Duminica a XXI-a după Rusalii, a Pildei Semănătorului, ierarhii din Transilvania au săvârșit sfintele slujbe și i-au binecuvântat pe credincioșii pe care i-au îndemnat să nu se lase acaparați de cele trecătoare și să se preocupe de mântuire, prin ascultarea și rodirea Cuvântului lui Dumnezeu.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Șercaia, Protopopiatul Făgăraș I, a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Sărbătoarea prilejuită de această resfințire a bisericii din satul brașovean a fost încununată cu o ceremonie militară, prin care un monument al eroilor din incinta lăcașului de cult a fost dezvelit și sfințit. Pentru aceste două mari evenimente religios-culturale, prin care comunitatea și-a arătat dragostea față de neam și de trecutul patriei, dar și devotamentul față de credința străbună, șercăienii s-au pregătit ca la un moment unic în viața lor.

La primele ore ale dimineții, IPS Mitropolit Laurențiu a fost întâmpinat de preoți, de autoritățile județene și locale și de numeroși credincioși îmbrăcați în costume naționale. Ierarhul a oficiat slujba de sfințire a lăcașului de cult, a târnosit exteriorul zidirii cu Sfântul și Marele Mir și l-a stropit cu apă sfințită. Sfânta Masă din altar, refăcută în totalitate după înlocuirea vechiului jertfelnic din lemn, a fost, mai apoi, târnosită și înveșmântată, iar în nișa din mijlocul acesteia au fost așezate moaște. Rânduiala a continuat cu sfințirea iconostasului, după care a urmat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat: protopopul de Făgăraș I, Marcel Dobrea, parohul Gheorghe Lucian Streza și alți slujitori ai sfintelor altare din Țara Făgărașului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Grosu a fost hirotonit preot pentru Parohia Calbor, Protopopiatul Făgăraș II. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, conduși de profesorul Gheorghe Malene de la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș. La Sfânta Liturghie, elevii Școlii Gimnaziale din Șercaia au cântat câteva pricesne.

Valoarea Cuvântului dumnezeiesc

La finalul Sfintei Liturghii, parohul a fost hirotesit iconom. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, primarului Cristinel Paltin și Consiliului local, președintelui Consiliului județean Brașov, Aristotel Căncescu și altor binefăcători. Ierarhul a primit în dar din partea comunității o icoană a Sfântului Nicolae, împreună cu mulțumirile și recunoștința preotului și ale comunității.

Cuvântul de învățătură rostit de ierarh în biserica din Șercaia a evidențiat principalele învățături ale Evangheliei din Duminica a XXI-a după Rusalii, a Pildei Semănătorului. Părintele Mitropolit a explicat și rânduiala târnosirii unei biserici, prin care toți credincioșii primesc binecuvântare de la altarul nou-sfințit. Mesajul transmis de ierarh a fost ca fiecare credincios să lucreze sămânța credinței din suflet pentru a rodi însutit și pentru a conștientiza prezența lui Dumnezeu în viețile noastre, prin revelația adusă de Fiul Său.

„Mântuitorul a luat un exemplu din viața cea de toate zilele a lucrătorilor pământului și a explicat ce valoare are Cuvântul lui Dumnezeu și a subliniat autoritatea mesajului dumnezeiesc. Acestea nu sunt niște lucruri primite ca moștenire de la mari personalități ale istoriei, precum sunt ideile unor mari învățați. Cuvântul lui Dumnezeu este mai presus de orice lucrare omenească și este numit și Revelația dumnezeiască. Culmea acestei Revelații este Mântuitorul Iisus Hristos și de aceea El mai este numit și Cuvântul Întrupat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Cinstirea eroilor din Șercaia

Sărbătoarea de la Șercaia a continuat cu dezvelirea și sfințirea monumentului închinat eroilor din comună, căzuți la datorie pe fronturile celor două războaie mondiale și chiar pe locurile apropiate de biserica din satul lor. Monumentul a fost ridicat în colaborare cu Primăria Șercaia și Centrul de Instruire în Infanterie și Vânători de Munte „Sfântul Constantin Brâncoveanu”, din Făgăraș. La ceremonie au fost prezenți ofițeri și militari din centrul amintit, care au depus coroane de flori la monumental eroilor, au ținut discursuri și au organizat o frumoasă paradă militară. După sfințirea monumentului, IPS Laurențiu i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-și iubească în continuare patria și Biserica și să-și cinstească eroii neamului.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Șercaia a fost zidită în perioada 1925-1926 și a fost sfințită pe 8 noiembrie 1928 de Mitropolitul Nicolae Bălan. Lăcașul de cult a fost pictat în perioada 1988-1991, în tehnica fresco, de pictorul Nicolae Țolea și a fost resfințit de Mitropolitul Antonie Plămădeală, pe 27 octombrie 1996. În perioada 2001-2013, s-au realizat reparații la acoperiș și la tencuielile exterioare, s-au înlocuit ferestrele, podelele și catapeteasma.

IPS Mitropolit Andrei, în satul lui Coșbuc

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea bistrițeană Coșbuc. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, lăcaș de rugăciune ce și-a sărbătorit, pe 14 octombrie, hramul. IPS Părintele Mitropolit a fost însoțit de un sobor de preoți din parohiile de pe raza Protopopiatului Năsăud, în frunte cu protopopul Ioan Dâmbu. Au participat la Sfânta Liturghie Arhierească mulțime de credincioși din zona Năsăudului, Bistriței și Bârgăului, oficialități județene și locale. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a hirotonit întru diacon pe teologul Marius Abrudan, ce va sluji, o dată hirotonit preot, în Parohia Bobâlna.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pornind de la parabola semănătorului, a vorbit despre cultivarea virtuților.

„Parabola aceasta minunată ne îndeamnă să facem pledoarie pentru cultivarea sufletului, pentru cultivarea virtuților. Mântuitorul pleacă de la o lucrare gospodărească pentru a se opri la una sufletească. În sufletele unora cuvintele Scripturii, cuvintele de învățătură ale Bisericii cad ca pe drum, nu rodesc și nu au nici o influență pentru că sufletul lor este bătucit ca drumul. Altă sămânță cade pe tărâm stâncos. Aceștia sunt oamenii superficiali care se entuziasmează, dar numai pentru o vreme, după aceea se poartă ca și cum nu au auzit nimic. Astfel, se uscă planta care abia a răsărit și nu dă roade, nu dă virtuți și nu dă fapte bune. Altă sămânță cade între spini și zice Evanghelia că și spinii cresc o dată cu grâul și îl înăbușesc. Aceștia sunt cei acaparați de grijile acestei lumi, care îi interesează mai mult decât credința și decât Dumnezeu. Ultima sămânță a căzut pe un pământ bun și dă rod însutit. A căzut într-un suflet care se preocupă de mântuire și care știe că cele de aici sunt trecătoare și cele de dincolo sunt veșnice”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Părintele Iuliu Morariu a mulțumit, la finalul slujbei, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru binecuvântarea arhierească oferită întregii comunități parohiale și pentru prezența la sărbătoarea hramului Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Coșbuc. Mai apoi, ierarhul l-a ridicat pe preotul Iuliu Morariu, parohul bisericii din Coșbuc, la rangul de iconom.

Sfânta Liturghie Arhierească din localitatea Coșbuc a fost continuată de o slujbă de binecuvântare a lucrărilor realizate în acest an la casa parohială. Biserica Parohiei Coșbuc, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost construită în anul 1902 prin contribuția credincioșilor și a preotului de atunci, Sebastian Coșbuc.

IPS Părinte Ambrozie, Mitropolitul de Helsinki, la Zalău

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare, în această zi Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Ambrozie, Mitropolitul de Helsinki, alături de care s-a aflat Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Alături de cei doi ierarhi au participat la Sfânta Liturghie și părinții consilieri, membri ai Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Sălajului și protopopii de la cele trei protopopiate din eparhie. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Fântânele Rus, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Traian Micle. De asemenea, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul Cristian Porumb, acesta urmând a fi hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Jibou. Răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Catedrala episcopală din Zalău.

În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a explicat credincioșilor importanța din punct de vedere liturgic a fiecărei zile din cursul unei săptămâni, precum și de ce, din punct de vedere liturgic, fiecare zi din săptămână este închinată unui sfânt.

„De vreme ce în fiecare zi a săptămânii, de luni până sâmbătă, pomenim îngeri sau oameni, care au fost creați de Dumnezeu și au ajuns la sfințenie, este normal ca duminica, prima zi a săptămânii, să fie dedicată lui Dumnezeu Fiul, prin care a fost creată lumea și care este izvorul sfințeniei. La sfintele slujbe săvârșite în Biserica noastră, Domnul Hristos este pomenit în fiecare zi a săptămânii. De asemenea, pentru rolul Maicii Domnului de scară între cer și pământ sau de vas ales oferit de umanitate pentru venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria este, de asemenea, pomenită la sfintele slujbe din fiecare zi a săptămânii”, a spus ierarhul. Apoi, PS Petroniu a explicat cum ziua de luni, care urmează imediat după ziua Domnului, a fost dedicată de Biserică sfinților îngeri sau puterilor îngerești, ziua de marți este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, iar prin el și celorlalți prooroci, miercurea este închinată Sfintei Cruci, joia Sfinților Apostoli și Sfântului Nicolae, vinerea închinată de Biserică Sfintei Cruci, ca și ziua de miercuri, sâmbăta, ultima zi a săptămânii, a fost închinată de Biserică mucenicilor care au suferit moarte martirică pentru credința în Domnul Hristos, călugărilor cu viață sfântă, precum și tuturor înaintașilor noștri care au ajuns la sfințenie.

Îndemnul PS Petroniu a fost ca fiecare zi din viața creștinilor trebuie să fie un popas duhovnicesc și un urcuș permanent spre dobândirea împărăției lui Dumnezeu, având ca ocrotitori și modele vrednice de urmat sfântul al cărui nume este primit de la botez, sfântul din ziua respectivă a săptămânii, cât și pe cei din calendar.

La rândul său, IPS Mitropolit Ambrozie a mulțumit PS Petroniu pentru ospitalitatea de care a dat dovadă și a oferit, apoi, parohului Ionuț Pop o icoană cu Sfânta Treime.

Pr. Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului și parohul bisericii, a mulțumit celor doi ierarhi pentru cinstea pe care au făcut-o parohiei și credincioșilor prin slujba săvârșită și a oferit celor doi ierarhi câte un epitrahil și un omofor în semn de apreciere.

Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost înființată în anul 2008 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale locuitorilor municipiului Zalău de pe strada „22 decembrie 1989” și din zona riverană. Grija ridicării unei biserici în această zonă a orașului a fost încredințată de Preasfințitul Petroniu părintelui Ionuț Pop. Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită de ierarh în Duminica Tomii a anului 2009. Prin hărnicia și jertfelnicia pr. Ionuț Pop, încă de anul trecut sfintele slujbe se săvârșesc în noua biserică, aceasta fiind în momentul de față pregătită pentru a fi pictată.

PS Vasile Someșanul la Catedrală

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Din sobor au făcut parte preoții slujitori ai Catedralei, precum și profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din municipiu.

Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul a vorbit, pornind de la pilda semănătorului, despre sămânța Cuvântului lui Dumnezeu care rodește în viața omului credincios, preocupat de viața lui duhovnicească. În același timp ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să sporească roadele Duhului Sfânt prin rugăciune, fapte bune, milostenie și ascultare de Dumnezeu.

„Fiecare dintre noi am dori să fim sămânța cea bună și să primim Cuvântului lui Dumnezeu în ființa noastră, fiind astfel un ogor bun, un pământ fertil, lucrat cu osteneală duhovnicească, printr-o continuă sârguință, rugăciune, înfrânare, prin milostenie, prin ascultare de Dumnezeu, știind că această sămânță dumnezeiască a Cuvântului Lui Dumnezeu, lăsată să rodească în ființa noastră, ne aduce fericirea acum și în veșnicie. Ne încredințează Mântuitorul nostru Iisus Hristos că sunt fericiți aceia care ascultă și împlinesc Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Vasile Someșanul.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de Te-Deum, pentru cei ce au sprijinit activitatea Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca. Organizația, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, asistă la domiciliu aproximativ 60 de persoane vârstnice din municipiu, prin programul „Sfântul Vasile cel Mare”. Astfel, pensionarii cu venituri mici primesc în fiecare lună pachete cu alimente, precum și cadouri de Crăciun și Paști. De asemenea, asistenții sociali implicați în program îi ajută pe bătrâni în procurarea de medicamente, alimente sau plata utilităților. Pentru persoanele vârstnice, Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca organizează și diferite acțiuni de socializare, cum ar fi vizite la obiectivele importante din oraș și pelerinaje la mănăstirile din arhiepiscopie.

Comentarii Facebook


Știri recente