Românii și sârbii au proclamat Învierea în centrul Vârșețului: Este negreșit un Praznic al Luminii, a spus PS Ieronim

În noaptea de Paști, românii și sârbii ortodocși au proclamat Învierea Domnului în mod tradițional în centrul orașului Vârșeț, unde se află atât reședința Episcopiei Banatului din Patriarhia Sârbă, cât și cea a Episcopiei Daciei Felix din Patriarhia Română.

După ce a oferit Sfânta Lumină la catedrală, Episcopul Ieronim al Daciei Felix a mers în procesiune cu credincioșii români până în Piața „Sfântul Teodor” din centrul Vârșețului.

La crucea de piatră, alaiul a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul Banatului Sârbesc. Au fost intonate Stihurile Învierii în limba română și în limba sârbă, după care cei doi ierarhi au adresat credincioșilor prezenți cuvinte de binecuvântare.

Slujba Învierii a continuat cu Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală.

Învierea Domnului, prilej al vindecării

Preasfințitul Părinte Ieronim le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Paștilor și a subliniat că Lumina Învierii simbolizează viața și vindecarea.

„Praznicul Învierii începe cu Lumină și păstrează permanent în prim-plan Lumina. Învierea este negreșit un Praznic al Luminii. Pentru toți cei credincioși, Hristos Însuși este Lumina!”.

„Adeseori, în cântările Bisericii, lumina este asociată vieții, vindecării. Evanghelistul Ioan dă mărturie despre faptul că ‹întru El›, Cuvântul lui Dumnezeu, ‹era viață şi viața era lumina oamenilor› (Ioan 1:4). Troparul Învierii ne descoperă că ‹Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le›”.

„Iată, așadar, că Mântuitorul Înviat dăruiește lumina, iar împărtășirea din Lumina lui Hristos simbolizează, din punct de vedere duhovnicesc, împărtășirea sau pregustarea din darul vieții veșnice, vindecarea omului din suferința și moartea păcatului”.

Concluzia cuvântului de învățătură al Preasfinției sale a fost aceea că, „pentru creștinii ortodocși, Praznicul Învierii are o importanță aparte, una mântuitoare sau vindecătoare, deoarece Hristos, călcând moartea, ne-a redeschis porțile Raiului și ne-a oferit harul Său cel Sfânt pentru a înfrunta primejdia păcatului și a moșteni viața cea veșnică”.

„Vindecarea noastră sufletească și trupească stă în modul în care vom reuși să facem din Învierea Domnului prilej al vindecării și învierii noastre”, a spus PS Ieronim.


Foto credit: Episcopia Daciei Felix


Știri recente