Slujire Arhierească la hramul bisericii ortodoxe din Zădăreni, Arad

Credincioşii din parohia Zădăreni, Protopopiatul Arad, şi-au prăznuit sâmbătă, 21 mai 2016, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest prilej, au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul slujitor în frunte cu protos. dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, de oficialităţile locale şi de tinerii îmbrăcaţi în frumoase straie populare. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi.

La momentul rânduit, Chiriarhul a rostit cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Educaţia religioasă în vremea şi împărăţia Sfântului Constantin cel Mare”, subliniind legătura Bisericii cu celelalte instituţii şi cu şcoala în mod deosebit. De asemenea, s-a arătat importanţa Sfântului Constantin cel Mare prin prisma funcţiei imperiale pentru răspândirea şi întărirea religiei creştine ca factor important în progresul lumii şi pentru mărturia dată în acest sens, fiind socotit de către Biserică nu doar Mare, ci şi Sfânt, întocmai cu Apostolii Mântuitorului.

„Hramul bisericii parohiale aduce în conştiinţa credincioşilor această importanţă concretizată azi prin bunele raporturi dintre Biserică şi Stat în împlinirea îndatoririlor creştineşti şi cetăţeneşti oglindite în paginile de istorie bisericească şi naţională. Anul omagial al educaţiei religioase în cadrul Patriarhiei Române este şi acela care va înscrie în curând Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care aminteşte şi şirul Sinoadelor Ecumenice începute prin implicarea sfinţilor pomeniţi. Totodată, această zi încununează pe tinerii premiaţi ai Concursului Naţional <<Biserica şi Şcoala din sufletul meu>>, la Sfânta Patriarhie, care îşi sărbătoreşte şi unul din hramuri, sărbătoarea fiind patronată de către Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel” a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Imediat după Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei a avut loc întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar, nr. 5 Vinga, coordonat de către preotul Horia Ştefan de la parohia Secusigiu. Aceasta a debutat cu înconjurarea bisericii după care a urmat slujba de Te Deum, de mulţumire. Potrivit tradiţiei locale, s-a binecuvântat colacul şi celelalte prinoase aduse cu ocazia sărbătoririi hramului.

Referatul principal a fost susţinut de părintele paroh Sorin Higioşan care a vorbit despre ,,Aspecte legate de educaţia religioasă în viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.

La final, părintele paroh Sorin Higioşan a adus multumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru slujirea arhierească la această sărbătoare a comunităţii parohiale şi tuturor preoţilor care au luat parte la eveniment, dar nu în ultimul rând credincioşilor prezenţi într-un număr mare.

Organizatorii au oferit tuturor celor prezenţi la eveniment, o agapă frăţească, la căminul cultural din localitate. În acest cadru, formaţia de dansuri ,,Românaşul” din Zădăreni a prezentat un spectacol, care i-a încântat pe cei prezenţi,  afirmă protos.dr. Iustin Popovici,  consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Comentarii Facebook


Știri recente