Simpozionul Național Hârja 2019 a fost dedicat susținerii și promovării îmbătrânirii active

În perioada 11-13 octombrie a avut loc la Hârja Simpozionul Național cu tema „Terapia ocupațională, o perspectivă a îmbătrânirii active”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Complexului socio-medical Hârja de Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și s-a aflat la a cincea ediție.

Întâlnirea academică a fost posibilă datorită sprijinului oferit de TZMO România, în colaborare cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – Iași și Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău.

Participanții, de specializări diferite (profesori universitari, medici, asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți, economiști, antreprenori, ș.a.), au analizat tema enunțată și au explicat cum o persoană vârstnică poate îmbătrâni activ prin terapia ocupațională.

Printre prelegerile susținute s-au aflat Sindromul „evadării din sine” la bătrânii instituționalizați; Noile tehnologii, îmbătrânirea activă și eutanasierea morții; Sistemul de îngrijire pe termen lung în România. Noutăți și Provocări; Educația Terapiei ocupaționale în România etc.

A doua parte a fost dedicată aplicării în mod practic a ideii de terapie ocupațională.

Participanții au fos invitați să implementeze ideea prin participarea activă la ateliere de pictură, olărit, pirogravură, sculptură, lumânări decorative, brutărie și patiserie, anumite activități recreative: football, volei, tenis de masă, badminton, culminând cu focul de tabără ce a închis a doua zi a simpozionului.

Duminică, participanții au fost invitați fie să participe la Sfânta Liturghie oficiată în Parohia Hârja, fie să descopere locurile istorice și religioase ale zonei, prin vizitarea Salinei Târgu Ocna și a Mănăstirilor de pe Valea Trotușului.

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Instituţia din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este organizație membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române şi reprezintă un model de bună practică în domeniul asistenţei sociale.

De-a lungul timpului, Asociaţia a reprezentat cu succes România la evenimente internaţionale organizate în acest domeniu.

Devenită etalon în cadrul furnizorilor de servicii sociale, specialiştii Asociaţiei au beneficiat de schimburi de experienţă cu specialişti din străinătate.

Tot la Hârja, în viitorul apropiat va fi construit un centru pentru tineri cu nevoi speciale, iar în primăvara acestui an a fost inaugurat Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Asociaţia funcţionează în cadrul Parohiei „Sfântul Gheorghe” – Hârja, păstorită de Părintele Ilarion Mâță, care a primit mai multe premii pentru serviciile sociale oferite.

Unitatea de cult a fost premiată inclusiv de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, întrucât s-a numărat printre câştigătorii concursului „100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România”.

Asociaţia a fost înfiinţată în 2012 la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…