Hârja: Prima vizită de lucru în cadrul colaborării româno-cehe din domeniul serviciilor sociale

La Complexul de servicii socio – medicale din Cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja a avut loc, în perioada 1-5 mai 2019, prima vizită de lucru a specialiștilor din domeniul medical și kinetoterapie din Republica Cehă.

O delegație formată din șapte angajați ai Centrului „New Sunflower” Praga  a ajuns la Hârja în data de 1 mai, fiind întâmpinați de Pr. Ilarion Mâță, președintele organizației.

În cadrul celor patru zile au avut loc mai multe sesiuni de comunicări, dar şi activităţi specifice schimbului concret de experiență profesională între specialiștii români și cehi din domeniul recuperării medicale.

Totodată, invitaţii au vizitat mai multe biserici şi mănăstiri din zonă, iar de Izvorul Tămăduirii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul așezământului de la Hârja.

La final, pe lângă certificatele de participare la acest schimb de experiență, delegaţia cehă a primit și daruri tradiționale din partea asociației de la Hârja.

Economia socială: cea mai mare provocare

Părintele Ilarion a precizat că „economia socială este pentru instituția din Cehia cea mai mare provocare deoarece în scurt timp vor fi nevoiți să aplice acest tip de investiție, aspect care va produce resurse financiare pentru autofinanțarea centrului  rezidențial și implicarea beneficiarilor pentru o îmbătrânire activă.

Economia socială reprezintă ansamblul activităților organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivități și/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupului vulnerabil și/sau producerea și furnizarea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări.

„Este nevoie să afirmăm faptul că modelul de la Hârja este unic în Europa (…) fapt pentru care specialiști din mai multe țări și-au exprimat intenția de a veni în România pentru a vedea cum funcționează economia socială în care beneficiarii (vârstnicii și copiii care trăiesc în aceeași curte) lucrează împreună cu voluntarii și angajații pentru sustenabilitatea proiectelor sociale și medicale ale organizației.

La încheierea vizitei în România, coordonatorul delegației, Dr. Robert Hoffmann a subliniat că în Republica Cehă, accentul principal vizează aspectul fizic al îngrijirii, iar la Hârja a descoperit şi o altă componentă a serviciilor socio medicale.

„Pentru noi toți suntem foarte inspirați să vedem o instituție, ca cea de la Hârja, care explorează și dimensiunea spirituală”, a declarat domnia sa.

În ceea ce priveşte personalul de la Hârja, oficialul ceh a avut doar cuvinte de apreciere.

„Am întâlnit o echipă de  fizioterapeuți cu un nivel foarte ridicat de educație și abilități (…). Tot personalul pe care l-am întâlnit știe foarte bine ce înseamnă grija pentru cei mai în vârstă,  își iubesc beneficiarii și lucrează pentru ei cu toată inima lor.”

Părintele Ilarion a afirmat că acest schimb de experienţă îl „onorează și ne responsabilizează”, iar parteneriatul asumat de ambele părți „vine să întărească capacitate organizațională a celor două instituții”.

Parteneriatul va continua în luna septembrie, anul acesta, prin deplasarea unei delegații din cadrul Complexului de servicii socio-medicale de la Hârja, la Centrul New Sunflower din Praga.

Totodată, pentru viitor,  există disponibilitatea de a efectua stagii de practică de specialitate în cadrul instituției din Cehia pentru mai mulți studenți de la Asistență socială din cadrul Facultății de Teologie ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, în acest moment voluntari și stagiari ai serviciilor sociale de la Hârja.

Foto credit: Asociaţia Hârja

Comentarii Facebook


Știri recente