Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a reprezentat România la Conferința dedicată îngrijirii pe termen lung

Praga, capitala Cehiei, a găzduit în perioada 13-14 septembrie evenimentul „Is there a future of Long-term Care in Europe? What can we learn from each other…?” („Există viitor pentru îngrijirea pe termen lung în Europa? Ce putem învăța unii de la alții…?”).

Printre invitaţi s-a aflat reprezentantul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, organizație membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române.

Întâlnirea a reunit aproximativ 500 de participanți din 20 de țări din lume, cele mai multe din Europa, dar și din alte state precum SUA, China, Australia și Canada, potrivit site-ului oficial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

România a fost reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Vicepreședinte al Asociației Naționale a Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (ADIV) România și  inspector eparhial la Sectorul Social – filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Părintele Ilarion a susținut în cea de a doua zi o prezentare cu tema „Long Term Care in Romania: Spirituality in eldery care homes”  (Îngrijirea pe termen lung în România: Spiritualitatea în centrele pentru persoane vârstnice),  în cadrul Secțiunii II – EU welfere state policies – can the clients see difference?  (Politicile sociale ale statului privind calitatea vieții în UE).

Prezentarea a fost receptată cu mare interes, iar modelul de bună practică de la Hârja a fost considerat de participanți cel mai inovativ din Europa, consilierea spirituală oferită  vârstnicilor din centrele rezidențiale fiind complementară cu îngrijirea copiilor din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Sâmbătă, 15 septembrie, Pr. Ilarion Mâță, în calitate de Profesor asociat al Facultăților de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași (secția Teologie Socială) și al Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice Iași (Departamentul de Sociologie și Asistență Socială) a încheiat un protocol de colaborare cu cel mai mare centru social public din Praga „New Sunflower”.

În baza convenţiei adoptate studenții de la aceste facultăți ar putea intra în contact cu modul de lucru și experiența profesională a celor peste 150 de angajați ai instituției.

Următoarea întâlnire International Long-Term Care Conference (ediția XXI)  va avea loc într-un alt format, mult mai extins, în perioada 25-28 septembrie la Torun – Polonia.

La eveniment sunt așteptați peste 3000 de participanți din lume la conferințele și dezbaterile pe tematici sociale și medicale.

Foto Credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente