Hârja: A fost inaugurat un nou centru de servicii sociale dedicat familiilor aflate în situații de risc

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a inaugurat miercuri Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii de la Hârja.

Serviciul social a fost aşezat sub ocrotirea Maicii Domnului, având ca hram sărbătoarea Bunei Vestiri.

Părintele Ilarion Mâţă, Președintele Asociației de la Hârja, a declarat pentru Basilica.ro că serviciul social recent inaugurat are ca scop „înfiinţarea şi dezvoltarea unui sistem realist şi eficient de servicii sociale pentru familiile aflate în situații de risc la nivel local”.

Practic, acest serviciu urmăreşte să asigure „incluziunea socială a categoriilor vulnerabile către care se adresează, creşterea calităţii vieţii, tratament egal, nediscriminare şi dreptul la o viaţă demnă pentru locuitorii din comunitate”, a precizat Președintele Asociației de la Hârja.

Centrul oferă servicii și consiliere de asistență socială pentru mame minore și femei însărcinate, consiliere psihologică în situații de criză de sarcină, consiliere psihologică individuală pentru adolescente aflate în dificultate, sprijinirea părinților și viitorilor părinți aflați în dificultate etc.

După eveniment, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului i-a îndemnat pe cei prezenţi să prețuiască „persoana și unicitatea ei, viața și toate darurile ce ne sunt trimise de Milostivul Dumnezeu”.

Ierarhul a apreciat, de asemenea, toată munca depusă de părintele Ilarion alături de echipa de la Hârja, felicitându-i și încredințându-i de tot „sprijinul și părinteasca dragoste”.

Tot miercuri, Arhiepiscopul Ioachim a sfinţit locul pentru două clădiri ce vor găzdui centre pentru copii şi tineri.

Într-una dintre clădiri va funcţiona un ambulatoriu pentru copii și tineret cu deficiențe.

„Din păcate la nivelul teritoriului GAL Valea Trotuşului nu există un centru care să asigure acest tip de servicii, iar capacitatea financiară şi resursa umana la nivelul primăriilor este relativ scăzută”, a spus părintele Ilarion făcând referire la necesitatea unui astfel de centru.

Cea de-a doua instituţie socială va avea ca scop principal prevenirea abandonului şcolar.

„Centrul de zi pentru tineret şi copii va avea ca misiune prevenirea abandonului si institutionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei a unor activitati de îngrijire, educaţie, recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolara şi profesională”.

Asociaţia de la Hârja a fost înfiinţată în anul 2012.

Foto credit: Asociaţia de la Hârja/Pr. Ilarion Mâţă

Comentarii Facebook


Știri recente