Sfințirea Schitului Veștem

Marea sărbătoare a Înălțării Domnului a fost sărbătorit la Sibiu într-un mod deosebit în acest an. Foarte mulți dintre credincioșii cetății transilvane au participat la slujba de sfințirea a Bisericii „Înălțarea Domnului” a Schitului Veștem, din apropierea orașului Sibiu. La sărbătoarea așezământului monahal situat pe una dintre colinele alăturate șoselei de intrare în Sibiu, au mai participat foarte mulți pelerini din satele învecinate și din alte părți ale țării.

În ziua sfințirii, alături de sutele de credincioși au venit să participe la marea sărbătoare și mai mulți preoți din Sibiu și satele apropiate, amintind aici pe arhimandritul Visarion Joantă de la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus și pe protopopul de Sibiu, Ioan Coșa. Preoții și credincioșii l-au întâmpinat după datină pe IPS Mitropolit Laurențiu, care a oficiat apoi întreaga rânduială de târnosire a unei biserici, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Lăcașul de cult a fost înconjurat, stropit cu apă sfințită și uns cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior s-a zidit Sfânta Masă și s-au așezat moaște în piciorul acesteia. De asemenea, ierarhul a sfințit și icoanele de pe catepeteasmă.

După sfințire, a urmat Sfânta Liturghie la noul altar sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat pe larg înțelesurile duhovnicești ale praznicului de la 40 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului.Ierarhul a oficiat în biserică și un parastas pentru eroii neamului și pentru toți cei care și-au dat viața în slujirea poporului român și a țării.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” primarului comunei Șelimbăr, Ioan Daniel Maricuța, ca semn de apreciere pentru implicarea în ridicarea acestei biserici și a altor lăcașuri de cult de pe raza localității menționate. Acte de cinstire au fost oferite Consiliului local, președintelui Consiliului Județean, Ioan Cindrea, ctitorilor și mai multor familii care au sprijinit material această lucrare.

Credincioșii au avut posibilitatea să intre la final în Sfântul Altar la sfârșit și să se închine. Participanții la sărbătoarea de la Veștem au cinstit și capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Schitul de la Veștem este unul dintre cele mai noi așezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului. În 2007, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului așeza piatra de temelie pentru biserica schitului, pe un teren donat de mai multe familii din satul Veștem, iar mai apoi au urmat lucrările de zidire a lăcașului de cult și a corpului de chilii. Biserica schitului este finalizată până la pictură, prin eforturile stareței Epiharia Predescu, ale autorităților locale, ale multor familii de credincioși din sat și de mai departe.

Comentarii Facebook


Știri recente