Sfințirea apei la Dunăre

La praznicul Botezului Domnului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Nașterea Domnului” din Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a trupelor militare de pe uscat și de pe ape și a numeroși credincioși din municipiu, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, citat de Ziarul Lumina.

Adresându-se credincioșilor, Înalt Preasfinția Sa a arătat că „Dunărea devine Iordanul românilor și trebuie ca românii să rămână popor ales al lui Dumnezeu spre mai binele întregului neam”.

După cuvântul de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada catedralei, unde a stropit cu Agheasmă și a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți.

Începând cu orele 11:00, în dangăt de clopote, precedați de fanfara militară, clerul și mulțimea de credincioși, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei pe Calea Călărașilor, către faleza Dunării, unde pe scena special amenajată a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării.

La orele 13:00, la kilometrul 0 al orașului Galați, în fața bisericii fortificate „Precista” de pe faleza Dunării, un sobor de preoți și o mare mulțime de credincioși l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Casian.

Sărbătoarea Botezului Domnului și evenimentele spirituale din jurul acesteia reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioșii arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galați și Brăila. De aceea, s-a consfințit obiceiul de a începe Sfințirea apei Dunării la Brăila pentru ca apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în orașul de reședință, la cel mai semnificativ centru spiritual: Biserica medievală „Precista”.

După slujba Aghesmei Mari, toată atenția s-a îndreptat către Dunăre, unde Înalt Preasfinția Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care nouă tineri au sărit s-o prindă. Tradiția și credința poporului român spun că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu și îi va merge bine tot anul.

Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării de tânărul Gabriel Grumăgescu, în vârstă de 23 de ani.

Chiriarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toți cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfânta Cruce, dorindu-le multă sănătate și anul ce a început să le aducă multe roade sufletești și materiale. La cele două evenimente au participat câteva mii de credincioși brăileni și gălățeni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…