Sfințirea apei la Dunăre

La praznicul Botezului Domnului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Nașterea Domnului” din Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a trupelor militare de pe uscat și de pe ape și a numeroși credincioși din municipiu, potrivit Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, citat de Ziarul Lumina.

Adresându-se credincioșilor, Înalt Preasfinția Sa a arătat că „Dunărea devine Iordanul românilor și trebuie ca românii să rămână popor ales al lui Dumnezeu spre mai binele întregului neam”.

După cuvântul de învățătură, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada catedralei, unde a stropit cu Agheasmă și a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți.

Începând cu orele 11:00, în dangăt de clopote, precedați de fanfara militară, clerul și mulțimea de credincioși, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei pe Calea Călărașilor, către faleza Dunării, unde pe scena special amenajată a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării.

La orele 13:00, la kilometrul 0 al orașului Galați, în fața bisericii fortificate „Precista” de pe faleza Dunării, un sobor de preoți și o mare mulțime de credincioși l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Casian.

Sărbătoarea Botezului Domnului și evenimentele spirituale din jurul acesteia reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioșii arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galați și Brăila. De aceea, s-a consfințit obiceiul de a începe Sfințirea apei Dunării la Brăila pentru ca apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în orașul de reședință, la cel mai semnificativ centru spiritual: Biserica medievală „Precista”.

După slujba Aghesmei Mari, toată atenția s-a îndreptat către Dunăre, unde Înalt Preasfinția Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care nouă tineri au sărit s-o prindă. Tradiția și credința poporului român spun că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu și îi va merge bine tot anul.

Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării de tânărul Gabriel Grumăgescu, în vârstă de 23 de ani.

Chiriarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toți cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfânta Cruce, dorindu-le multă sănătate și anul ce a început să le aducă multe roade sufletești și materiale. La cele două evenimente au participat câteva mii de credincioși brăileni și gălățeni.

Comentarii Facebook


Știri recente