Sfințire de paraclis și clopotniță în parohia mehedințeană Rudina

Încă un lăcaș de închinare a fost târnosit în Eparhia Severinului și Strehaiei. Pe 20 octombrie, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Rudina și a clopotniței din incinta acestuia. Alături de Părintele Episcop a slujit un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Ridicat la inițiativa părintelui Ion Viorel Văcariu, slujitor al Catedralei episcopale din municipiu, pe vremea când era preot paroh la Rudina, noul paraclis a fost așezat pe locul vechii biserici a satului.

Gătit de sărbătoare și împodobit cu odoare noi, sfântul lăcaș de cult a așteptat oaspeții dragi cu ușile larg deschise. În cadrul slujbei de sfințire au fost rostite rugăciuni și cereri speciale, însemnându-se cu Sfântul si Marele Mir în chipul Sfintei Cruci zidurile, pereții interiori, catapeteasma, iconostasele și celelalte picturi ce înfățișează sfinți și scene din Sfânta Scriptură.

După slujba de sfințire, dreptslăvitorii creștini s-au bucurat în duhul comuniunii de binefacerile euharistice și alesele trăiri sufletești din cadrul Sfintei Liturghii. La momentul potrivit, câțiva credincioși s-au apropiat cu credință și cu frică de Dumnezeu de Sfintele Daruri, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele lui Hristos. Atmosfera duhovnicească de rugăciune s-a întrețesut cu minunatele cântări bizantine interpretate la strană de grupul psaltic „Sfântul Nicodim” de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, protoiereul locului, Pr. Vasile Ganțu, a dat citire actuluo oficial de sfințire, apoi Părintele Episcop a acordat hrisoave de recunostință ctitorilor sfântului lăcaș de închinare și celor care l-au pictat cu măiestrie.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a așezat la inima creștinilor îndemn pentru urmarea lui Dumnezeu în duhul dragostei, frecventarea bisericii și postirea, potrivit rânduielilor ecleziastice. Părintele Episcop a evidențiat răsplata pe care o au ctitorii unei biserici, incurajându-i pe cei prezenți să se implice activ în ajutorarea lăcașurilor care sunt într-o stare precară. Cu această ocazie, ierarhul mehedințean a prezentat condiția șubredă a unui monument istoric din județ, Mănăstirea Baia de Aramă, ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, care are neapărată nevoie de restaurare.

După cuvântul ierarhului, credincioșii prezenți au participat la slujba parastasului pentru cei adormiți.

Piatra de temelie a paraclisului inchinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost pusă în ziua de 27 iulie 2007, când au și început lucrările ce au fost duse la bun sfârșit prin osteneala P.C. Preoți Ion-Viorel Văcariu, Dan Cosmin Bobic și Marius Ionuț Pălărie.

Lucrările de construcție ale paraclisului și clopotniței au fost suportate în totalitate de familia Constantin și Alexandrina Cerbulescu, împreună cu fiul lor, Barbu Ion. Pictura a fost executată în mod gratuit de către pictorii Gheorghe și Mihai Plăveți și familia Florin și Ina Gheorghiu, între anii 2011-2013, în tehnica tempera.

Catapeteasma a fost realizată la Sfânta Mănăstire Topolnița, prin osteneala părintelui stareț Pavel Nicolăescu.

La intrarea în cimitir s-a zidit o clopotniță, iar incinta cimitirului, în care se află așezat paraclisul, a fost împrejmuită cu gard.

Comentarii Facebook


Știri recente