Sfântul Ioan Botezătorul cinstit în Arhiepiscopia Râmnicului

Cu prilejul sărbătorii închinate Sfântului Ioan Botezătorul, astăzi, 7 ianuarie 2014, Schitul Bradu și mai multe biserici din județul Vâlcea și-au sărbătorit hramul.

Schitul Bradul: Situat în satul Gurguiata de lângă Băile Olănești, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Râpa Bradului, despre care aflăm că există în 1766 și care are hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Actuala biserică a schitului, este o construcție de zid, ridicată în anul 1784 de părintele Sava ieromonah, originar din satul Scrada județul Gorj, fost egumen al mânăstirii Iezerul, ajutat fiind de preotul Grigore. Biserica este în forma de corabie, cu interiorul împărțit în trei și un pridvor deschis susținut de șase stâlpi, fără turlă, semănând mult cu cea de la Iezer. Clopotnița este mai mare decât biserica și are două etaje unde se găsesc două chilii, spațiile de locuit mărindu-se an de an.

În secolul al XIX-lea documentele ne arată că schitul se află într-o stare deplorabilă, aproape de ruină. În 1861, chiliile erau fără acoperiș iar clopotnița era netencuită. Iarna 1863-1864 contribuie la degradarea acestui schit: datorită zăpezii acoperișul s-a prăbușit iar ornamentele în relief – ciubucurile – au căzut din cauza înghețului.

În 1854-1855 schitul este alăturat schitului Sărăcinești și trecut ca aparținând Episcopiei de Râmnic, iar în anul 1904 aici nu mai era nici un călugăr.

În anul 1994, la Bradu s-a stabilit un călugăr, iar după 1999 au fost aduse aici 10 maici, având ca duhovnic pe starețul schitului Pătrunsa, ieromonahul Varsanufie Gherghel.

De asemenea, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul au fost ridicate mai multe biserici de enorie de pe întinsul Eparhiei Râmnicului :

– În Protoieria Râmnicu Vâlcea : Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Râmnicu Vâlcea; Parohia Băile Govora, localitatea Băile Govora; Parohia Cacova, comuna Stoenești și Parohia Buleta, comuna Mihăești;

– În Protoieria Drăgășani : Parohia Capu Piscului, comuna Amărăști; Parohia Călina I, comuna Prundeni; Parohia Călina II, comuna Prundeni; Parohia Crețeni, comuna Crețeni; Parohia Drăgoești II, comuna Drăgoești; Parohia Gănești Contea, comuna Lăcusteni; Parohia Giulești, comuna Fîrtățești; Parohia Măciuca Bocșa, comuna Măciuca; Parohia Scaioși, comuna Orlești; Parohia Tighina, comuna Voicești;

– În Protoieria Horezu : Parohia Bodești I, comuna Bărbătești; Parohia Cernele, comuna Păușești Otăsău (unul din cele 3 hramuri); Parohia Dobriceni, comuna Stoenești; Parohia Slăvești, localitatea Berbești; Parohia Urși, comuna Popești; Parohia Vaideeni I, comuna Vaideeni;

Comentarii Facebook


Știri recente