Sf. Moise Etiopianul patronează lucrarea pastorală și filantropică pentru rromii din Arhiepiscopia Clujului

Începând din 2013, Sfântul Moise Etiopianul, sărbătorit la 28 august, este patronul spiritual al lucrărilor filantropice și misionare ale Arhiepiscopiei Clujului în comunitatea rromă. O parohie și o asociație desfășoară aceste lucrări, în care se implică personal însuși Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

La propunerea lui Crăciun Ioan Lăcătuş și cu binecuvântarea ierarhului, în 2013 a fost înființată Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru rromi Sfântul Moise Arapul (Etiopianul), care desfășoară proiecte în sprijinul comunităților de rromi din eparhie. Principalele priorități ale organizației sunt educația și incluziunea socială.


Proiecte recurente ale Asociației Sf. Moise Arapul

  • Camionul de Crăciun a ajuns anul trecut la ediția a noua, pentru că, prin implicarea Părintelui Mitropolit, a debutat ca și campanie încă din anul 2011, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a contactat organizația germană „Die Johanniter”. Aceasta, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, a trimis cadouri pentru copii. Anul trecut, 1.000 de copii rromi din cartierul Pata Rât al Clujului și 400 de copii rromi din Turda au primit produse de igienă, dulciuri, alimente, jucării și rechizite.
  • Programul de educație pentru sănătate „Vreau să aflu”. Sâmbăta, copiii și adolescenții de etnie rromă află informații cu privire la sănătate și igienă, viața intimă, avortul și alte provocări cu care se confruntă tinerii de azi.
  • Sectorul social al Arhiepiscopiei Clujului, prin Asociația pentru rromi „Sfântul Moise Arapul”, acordă săptămânal ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie, în special în perioada pandemiei.

Alte proiecte de sprijin din 2019

  • Caravana „Dăruind vei dobândi”. Copiii rromi au organizat scenete și concerte de colinde în parohii, instituții publice și private cu scopul de a aduna fonduri pentru copiii defavorizați de etnie rromă.
  • În septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a mers în comunitate pentru a le dărui copiilor rromi 275 de ghiozdane cu rechizite, dulciuri și cărți de rugăciune.

Două biserici pentru comunitățile rrome

După ce comunitatea ortodoxă rromă și-a exprimat dorința de a avea un lăcaș de cult ortodox, în 2013 s-a pus piatra de temelie pentru biserica de lemn cu hramul „Sfântul Moise Arapul”, a parohiei cu același nume.

În 2015 a fost hirotonit preot pentru cele aproximativ 40 de familii din zonă teologul Gelu Petru Săvărășan, care desfășoară o intensă activitate social-misionară, inclusiv cu tinerii. În același an, la hramul asociației și a bisericuței de lemn de la Pata Rât, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat botezul pentru 12 copii din comunitatea de la Module.

În 2019 a fost sfințită și a doua biserică din zonă, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Aceasta deservește comunitatea de rromi din zona Dalas, formată din aproximativ 300 de copii și peste 100 de familii.

În ambele biserici de la Pata Rât, în fiecare duminică după-amiază se organizează programe pentru copii, activități educative, recreative și religioase.


Anul trecut, Asociația Sf. Moise Arapul a desfășurat un parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor, care a avut ca scop transferul de bune practici în pastorația comunităților de rromi.


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente