Sesiune de formare și consiliere în cadrul Proiectului Fii apicultor, fii darnic! la Râmnicu Vâlcea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei și locțiitor de Arhiepiscop al Râmnicului, în Sala de ședințe a Complexului Spiritual – Cultural „Sfântul Antim Ivireanul”, din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, din Râmnicu Vâlcea, s-a desfășurat astăzi, 27 mai 2014, de la orele 10.00, sesiunea de formare și consiliere pentru beneficiarii proiectului „Fii apicultor, fii darnic!„, în domeniul incluziunii sociale și a dobândirii capacității de a dărui și de a se implica în activitățile social – filantropice ale Bisericii.

Proiectul este cofinanțat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române în parteneriat cu Banca Comercială Română și Fundația Erste, iar beneficiarul contractului de finanțare este Asociația Codrii Mamului-Fumureni care implementează acest proiect în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului.

Scopul proiectului general constă în consolidarea capacității organizațiilor membre a Federației Filantropia a Patriarhiei Române de a fi parteneri mai eficienți în domeniul incluziunii sociale a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile și are ca obiectiv principal creșterea șanselor de integrare socială a unor persoane provenind din categorii sociale defavorizate, precum și capacitatea acestora de autoajutorare.

La eveniment a luat parte și Părintele Ion Predescu, Consilier Social-Misionar al Arhiepiscopiei Râmnicului care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu.

Au rostit alocuțiuni doamna Avocat Elena Ramona Băcăran, președintele Asociației Codrii Mamului-Fumureni, care a făcut o succintă prezentare a Asociației Codrii Mamului-Fumureni – membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române și a vorbit despre incluziunea socială.

Părintele Ionuț Sandu, responsabil proiect din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, a prezentat tema acestei sesiuni de formare și consiliere intitulată „Fii apicultor, fii darnic! – primești, dăruiești și stăruiești întru ajutorarea aproapelui”. „Cu cât vom dărui mai mult, cu atât vom primi mai mult, căci bogat nu este cel care a dobândit multe, ci acela care a dăruit multe, după cum mărturisește Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă darul nu se multiplică prin dăruire, atunci nu merită să fie dăruit și nici primit! Dacă vom simți că am pierdut ceva prin actul dăruirii, atunci darul nu a fost sincer, și deci nu va provoca în sufletele noastre bucurie și creștere spirituală. Altfel spus, bucuria care se ascunde în spatele dăruirii și primirii are o importanță covârșitoare. Bucuria se naște deopotrivă atât pentru cel care dăruiește cât și pentru cel care primește, căci bucuria este izvorul vieții și de aceea ea generează creșterea noastră duhovnicească, spirituală. Actul dăruirii trebuie să fie plin de bucurie, iar starea noastră sufletească trebuie să fie una de continuă bucurie odată cu fiecare act de dăruire.”, a subliniat Părintele Ionuț Sandu.

Printre invitați s-au mai aflat ec. Ion Cosmin, Directorul executiv al Camerei Agricole Vâlcea, dr. ing. Ionuț Tănăsoiu, Prof. dr. ing. Mitică Stănuș, precum și preoții apicultori, tineri și adulți beneficiari în proiectul „Fii apicultor, fii darnic!„.

La finalul întrunirii au avut loc dezbateri pe marginea proiectului și înmânarea certificatelor de apicultor dobândite în urma examenului de la finalul cursurilor de formare teoretică și practică.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 6 luni, principalele activități derulându-se astfel:

  1. Conferința de lansare a proiectului – 31 ianuarie 2014;
  2. Selecția beneficiarilor – februarie 2014;
  3. Desfășurarea cursurilor de formare teoretică și practică pentru dobândirea principalelor cunoștințe de apicultură și promovarea examenului final – februarie – iunie 2014;
  4. Sesiune de formare și consiliere pentru beneficiarii proiectului – 27 mai 2014;
  5. Organizarea unei colecte de miere, începând cu a X-a lună după implementarea proiectului – aprilie-iunie 2015;

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 30 de tineri și adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, din județul Vâlcea, care provin din familii cu situații materiale modeste și manifestă capacitatea de a învăța și practica o meserie nouă având ca mentori 10 preoți apicultori din Arhiepiscopia Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente