Sărbătorile Sfinților Nemțeni se prelungesc la Pocrov: Resfințirea schitului întemeiat de Sf. Pahomie de la Gledin

Triada intitulată „Sărbătorile Sfinților Nemțeni” (5-7 august) se prelungește în acest an cu o zi de sărbătoare la Schitul întemeiat de Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin în Poiana Pocrov de la Poalele Muntelui Chiriacu.

Biserica Schitului Pocrov va fi resfințită duminică de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, în urma unor ample lucrări efectuate după incendiul din 2010 când chiliile schitului și unele anexe au fost mistuite de flăcări.

În „Poiana Raiului” a fost construită o nouă casă monahală și renovate clădirile existente, au fost realizate lucrări de reparație, întreținere și înnoire la biserica schitului. De asemenea s-a reamenajat incinta schitului și gardul împrejmuitor.

După slujba de sfințire a bisericii va fi oficiată Sfânta Liturghie. La slujbă este anunțată prezența Episcopului Macarie al Europei de Nord.

Cei prezenți la eveniment vor avea prilejul să aducă cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Pahomie. Acestea au fost descoperite în chip minunat în pronaosul bisericii în data de 9 septembrie 2013.

Sihăstria Pocrovului

Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și așezarea monahală numită ,,Sihăstria Pocrovului” este rodul dorinței și căutării de liniște și rugăciune a Sfântului Pahomie, originar din satul Gledin din Bistrița Năsăudului, care a urmat viața monahală la Mănăstirea Neamț devenind mai apoi stareț al Mănăstirii Neamț (1702-1704) și episcop al Eparhiei Romanului (1707-1714).

După ce renunță la stăreția Mănăstirii Neamț, în anul 1706 se retrage în pădurile din jurul Lavrei Neamțului, fiind atras de liniștea Muntelui Chiriacu, în preajma căruia în secolul al XV-lea a existat o sihăstrie întemeiată de cuviosul Chiriac Sihastrul de la Neamț. Acolo Sfântul Pahomie împreună cu câțiva dintre ucenicii săi, s-a nevoit petrecând în rugăciune și în studiul scrierilor Sfinților Părinți.

În 1707 ,,liniștitorul Pahomie de supt Muntele Chiriacu” este ales episcop de Roman, iar după șapte ani de bună păstorire revine la sihăstria sa, dorind să înalțe lăcaș sfânt Împărătesei Cerului, în locul unde prin mila lui Dumnezeu a trăit experiența harului dumnezeiesc.

Biserica și schitul ctitorit de Cuviosul Ierarh Pahomie în decursul a peste 300 de ani de existență a fost restaurat și înnoit de mai multe ori prin strădania egumenilor, viețuitorilor și a credincioșilor care au iubit acest loc de rugăciune.

În prezent, așezământul aparține Mănăstirii Neamț din comuna Vânători fiind administrat de Ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului, sub îndrumarea  Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

Foto credit: Doxologia / Mihaela Ajităriţi

Comentarii Facebook


Știri recente