Sărbătoarea Învierii Domnului în Ungaria

În toate bisericile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, potrivit tradiției, la Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos au fost săvârșite Slujba Învierii, la miezul nopții, și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în dimineața din ziua Praznicului. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Slujba Învierii și Sfânta Liturghie în biserica parohiei și a Așezământului Monahal ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Budapesta, împreună cu preoții slujitori la acest sfânt lăcaș și cu toți credincioșii, prezenți în număr mare la această sărbătoare. Potrivit tradiției, după primirea luminii, sărbătoarea a continuat cu o procesiune în jurul Curților Gojdu, după care s-au desfășurat toate cele rânduite pentru această slujbă, care s-a finalizat prin săvârșirea Sfintei Liturghii și printr-o o agapă frățească pentru toți credincioșii rămași până la finalul acestei frumoase privegheri pascale.

Tot la Praznicul Învierii Domnului, PS Siluan a asistat și la slujba Sfintei Liturghii săvârșită în dimineața zilei de duminică la Catedrala episcopală din Gyula.

La finalul Sfintei Liturghii, clerul și credincioșii catedralei au fost martorii unui frumos program cuprinzând cântece și poezii de Sfintele Paști, rostite de copii de la grădinița și școala generală românească din Gyula.

După ce a ciocnit tradiționalul ou roșu cu credincioșii Catedralei, Preasfinția Sa a participat, împreună cu părintele consilier Teodor Marc, la slujba Vecerniei Învierii, numită și ‘A doua Înviere’, săvârșită în biserica romano-catolică din localitatea Șărcad (Sarkad), prin bunăvoința preotului, care a pus biserica la dispoziția comunității românești, și la inițiativa Autoguvernării Minoritare Românești din Șărcad, condusă de domnul Ioan Tat.

Șărcadul este o localitate în care trăiesc și români, deși aceștia sunt în număr mic și nu au un lăcaș propriu de cult.

În seara Praznicului Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Siluan a săvârșit Slujba Vecerniei Învierii și în Catedrala episcopală din Gyula, în fruntea unui sobor format din preoții membri ai Permanenței Eparhiale și de la cele două biserici românești din Gyula.

În cea de a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Micherechi, iar în cea de a treia zi, în biserica cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Bichiș, care are și statut de paraclis episcopal, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, citat de „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente